Foto // Proiectul de Vară al AO The Moldova Project


Cum creezi momente fericite pentru copiii dezavantajați pe timp de pandemie? Echipa Asociației Obștești The Moldova Project (TMP) s-a gândit aproape 2 luni la această dilemă. Proiectul de Vară este deja o tradiție pentru Asociație și beneficiarii ei.

În fiecare an, sute de copii din familii social vulnerabile erau duși în grupuri mari la parcul acvatic și la terenuri de joacă, unde, în loc să hoinărească în singurătate drumurile de țară sau să muncească pe câmp, zbenguiau cât e ziua de lungă în apă, se jucau cu voluntarii și animatorii, mâncau înghețată, pizza, și cartofi pai, și, într-un cuvânt, copilăreau, așa cum se cuvine unui copil fericit.

Cineva ar spune că mâncarea de tip fast-food nu e potrivită pentru copii, dar pentru acei copiii care în viața de zi cu zi se culcă flămânzi uneori, este chiar necesară uneori. Atât mancarea de tip fast-food cât și activitățile distractive din cadrul Proiectului de Vară au un singur obiectiv: să îmbunătățească starea emoțională a copiilor din familii social-vulnerabile.

Dar, să revenim la vara anului 2020 și la întrebarea “Cum creezi momente fericite pentru copii dezavantajați pe timp de pandemie?”… când parcul acvatic, și alte locuri de distracție pentru copii sunt închise, când activitățile cu grupuri mari de copii sunt interzise, și când există un risc sporit de îmbolnăvire. Timp de 2 luni Asociația The Moldova Project s-a gândit la un răspuns, și, după multe discuții în echipă, iată cum le-a reușit ceea ce credeau că nu va fi posibil.

Proiectul de Vară din acest an a avut loc în curțile familiilor beneficiare, unde s-au adunat copiii din maxim 3 familii, ajungând până la cel mult 10 copii într-un grup. Zarva și distracția n-a fost aceeași ca într-un grup de 100 de copii, dar un plus major a fost faptul că fiecare copil a primit atenție în parte. Membrii echipei au purtat măștile și mănușile de rigoare, dar regulile de siguranță nu au redus câtuși de puțin din atmosfera de sărbătoare. Copiii s-au distrat cu un program condus de un animator, care i-a înviorat și i-a scos din cochilii până și pe cei mai timizi pici. Apoi, a urmat o cursă cu obstacole și jocuri cu apă, care, au făcut să se audă râsete în întreaga mahala. A urmat un atelier de creație, în care unii copii au pictat sau au creat brățări, iar, în paralel, alții s-au jucat cu jocuri precum Twister, Turnul Instabil, și Constructor. După vreo oră și jumătate de activitate, a venit timpul mesei, care a fost pregătit ca în drumeții, la un foc improvizat. Copiii au mâncat pe săturate hot-doguri, au băut suc, și s-au răcorit cu pepene roșu. Dar, surpriza cea mai delicioasă a constat dintr-un desert numit de americani “s’mores” care constă dintr-o bezea mare coaptă la foc și pusă peste o bucată de ciocolată între doi biscuiți, pregătirea acestui desert fiind spectacol în sine. Mica dar memorabila sărbătoare s-a încheiat cu extragerea din sac a unui cadou surpriză, la care s-a adăugat o cutie cu pufuleți și banane, care, chiar și după o masă destul de copioasă, ajungeau uneori să fie mâncate pe loc.

“Din păcate, nu toți văd rostul unor asemenea proiecte; de parcă copiii au nevoie doar de mâncare și haine, nu și de atenție, joacă, și experiențe fericite. Totuși avem noroc și de oameni care înțeleg importanța creării momentelor fericite în viața copiilor social-vulnerabili și investesc în emoțiile lor pozitive prin noi. Mulți sunt moldoveni din diaspora, care, văzând cum arată copilăria în străinătate, și fiind familiari cu situația familiilor sărace din Moldova, simt și înțeleg durerea copiilor care cresc în sărăcie și departe de oportunitățile la care au access copiii de la oraș sau cei din familii cu situație financiară mai bună. Le mulțumim enorm celor ce au participat și au donat pentru Proiectul de Vară în cadrul strângerii de fonduri organizate în Londra de Asociația Moldovenilor din Marea Britanie, și altor donatori și oameni deosebiți, care prin donațiile lor ne-au ajută să facem sărbătoare în viețile a aproximativ 200 de copii defavorizați. Sperăm că în viitorul apropiat ideea de susținere a bunăstării emoționale a copiilor social-vulnerabili prin crearea amintirilor fericite să fie mai bine înțeleasă, mai răspândită, și susținută de mai mulți oameni. ”

Morozov Victoria, Director AO The Moldova Project 

Misiunea Asociației The Moldova Project este să ajute familiile social-vulnerabile din R. Moldova prin identificarea soluțiilor pe termen lung pentru problemele cu care se confruntă aceștia, astfel încât ei să depășească starea de vulnerabilitate și să-și poată construi o viață mai sigură și independentă.

Pentru a susține activitatea Asociației Obștești The Moldova Project, vizitați: https://www.patreon.com/join/themoldovaproject

iar pentru a afla mai multe despre Asociație, urmăriți: https://www.facebook.com/themoldovaproject

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous UE-GIZ // „EcoCahul - Cetățean implicat pentru un oraș curat!”
Next Saptămâna Națională a Voluntariatului ALTFEL, ediția 2020. Vezi cum poți participa
The Moldova Project
About the author

The Moldova Project

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =