[Foto] Mierea şi albinele: află mai multe despre industria mierii în Republica Moldova


mierea de albine

Albinele sunt considerate printre cele mai importante vieţuitoare şi sunt vitale pentru oameni iar mierea este considerată un aliment extrem de benefic pentru sănătate. Astăzi aflăm alături de fotograful Maria Cerbu cum arată acest proces de la producătorii de miere autohtoni.

Albinele:

Albinele sunt, de fapt, cele mai importante insecte polenizatoare și interdependența între ele și plante fac din acestea un excelent exemplu al unui tip de simbioză cunoscută sub numele de ,, mutualism”, o asociere între organisme diferite, care este avantajoasă pentru ambele părți.

O familie (colonie) de albine este formată din o regină (matca) care trăiește până la 8 ani (este însă eficientă economic doar 1-2 ani, după care trebuie schimbată). Mai sunt și câteva mii de albine lucrătoare și trântori.

Mierea:

Mierea este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat in celulele fagurilor, în amestec cu enzimele glandelor se transformă în păstură.

Păstura este hrana practică a albinelor, iar mierea este hrana glucidică. După ce mierea se formează și se depozitează în faguri, albinele încep a căpăci celulele cu miere. Când mierea este căpăcită aproximativ 50%, apicultorul poate extrage mierea, ea fiind considerată coaptă. Fagurii se scutură de albină și se instalează în centrifugă de extras miere, apa se scurge, se filtrează și depozitează în vase alimentare igienizate.

În Republica Moldova mierea din stupi se extrage aproximativ de 3 ori pe an. Prima, mierea de mai (salcâm). După care urmează mierea de tei și poliferă (fâneață). Și ultima e mierea de floarea-soarelui.

Anul 2020 – pierderi în industria mierii

Discutând cu un apicultor din raionul Rezina, la fel menționează și el ca toți apicultorii din Republica Moldova că anul 2020 este un an dificil pentru familiile de albine. Primăvara a fost rece, salcâmul a înflorit puțin . Apoi vara a fost destul de săcetoasă ce a sporit mult la micșorarea secreției nectarului și uscarea polenului din flori. Din această cauză coloniile nu s-au dezvoltat suficient, pe lângă aceasta se cultivă mulți hibrizi de floarea-soarelui care secretă puțin nectar.

Din spusele apicultorului, mierea în Republica Moldova este un produs întrebat, iar in ultimii 10 ani s-a dublat numărul coloniilor de albine și respectiv a crescut și exportul de miere în Uniunea Europeană. Însă anul 2020 se consideră un an ratat în apicultură și intrarea albinelor în perioada toamnă-iarnă, slăbite și cu puțină miere și păstură.

Autor/Fotograf Youth.md: Maria Cerbu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Trei filme care îți vor atrage atenția la mediul înconjurător
Next Urmărește LIVE lansarea picturii murale #NeamPornit
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 15 =