Fă cunoștință cu 5 zeități semnificative din mitologia greacă veche!


Încă de la o vărstă fragedă mulți dintre noi am crescut pe baza poveștilor incitante din mitologia greacă; fiind absorbiți, cât și fascinați de zeii măiestuoși ai Greciei antice ce se evidențiau fiecare nu numai prin forma lor; ci și prin natura și emoțiile acestora.

Majoritatea s-ar putea să-și amintească cum Teseu a ucis Minotaurul; cum Hades a condus lumea interlopă și cum Zeus și-ar arăta mânia folosind tunetele puternice. Astfel ținând cont că zeitățile au jucat un rol atât de reprezentativ în copilăria noastră de toate zilele; am decis ca în acest articol să vă prezentăm mai detaliat câteva figuri din mitologia greacă veche.

Citește mai departe pentru a face cunoștință cu 5 figuri semnificative din Grecia antică!

Zeus


Zeus era zeul întregului univers cunoscut pe care olimpicii l-au câștigat de la titani. După cucerirea titanilor, Zeus a câștigat, de asemenea, tragerea la sorți cu frații săi Hades și Poseidon pentru a vedea cine va moșteni tronul după tatăl lor Kronos; devenind zeul tuturor cerurilor și conducătorul recunoscut al tuturor zeilor rămași.

Zeus era căsătorit cu Hera, regina tuturor zeilor, dar era, de asemenea; cunoscut pentru escapadele sale romantice din afara căsătoriei sale. Acesta era cunoscut ca tatăl zeilor și, așa cum ați fi observat până acum; a născut câțiva copii din numeroasele sale afaceri. Fiind personificarea naturii tuturor lucrurilor, el a construit ordinea care a devenit baza diferitelor tărâmuri.

De asemenea, el reglementa timpul sub forma anotimpurilor schimbătoare și alternând ziua și noaptea. Astfel acesta a condus cu autoritate absolută și comandă asupra universului său; dar, de asemenea, avea un temperament urât și era foarte ușor de provocat. 

Hermes


Cunoscut și sub numele de „mesagerul”, Hermes era fiul lui Zeus și al Maiei. El a fost descris în multe moduri diferite în poezii, piese de teatru și mituri. În mod popular, el vine ca un tânăr frumos, atletic, fără barbă și; uneori, ca un bărbat mai în vârstă cu barbă. Hermes era un gânditor rapid și chiar mai rapid cu mișcările sale și era cunoscut printre zei pentru viclenia sa.

Întrucât se putea mișca cu ușurință între cele trei lumi principale din paradigma mitologică a Greciei antice; cerul, mările și lumea interlopă, el a acționat adesea ca un mesager pentru zei. Având în vedere șmecheriile viclene pe care le-ar juca pe colegi de zei pentru propria sa distracție; se pot găsi asemănări accentuate între el și popularul zeu nordic Loki.

Doar pentru a da un exemplu de cât de elaborate ar putea fi trucurile sale, se spune că a sărit din pătuțul său când era copil; a furat vitele lui Apollo și i-a întors în pătuț imaginea inocenței. Nu e de mirare că a fost cunoscut și ca zeul vicleniei și al furtului.

Apollo


Apollo, numit Phoebus, în mitologia greco-romană, o zeitate cu funcții și semnificații multiple; unul dintre cei mai venerați și influenți dintre toți zeii antici greci și romani. Deși natura sa originală este obscură; încă din timpul lui Homer a fost zeul distanței divine, care a trimis sau amenințat de departe; zeul care i-a făcut pe oameni conștienți de propria lor vinovăție și i-a purificat de aceasta; care a prezidat legea religioasă și constituțiile orașelor; și care a comunicat cu muritorii prin profeți și oracole cunoștințele sale despre viitor și voința tatălui său, Zeus (roman: Jupiter).

Chiar și zeii ordinri se temeau de acesta și numai tatăl  și mama sa, Leto (roman: Latona); puteau îndura cu ușurință prezența sa. El a fost, de asemenea, considerat și zeul soaelui, considerându-se că ar fi un zeu al seoarelui, aceasta Prenumele său Phoebus înseamnă „luminos” sau „pur”; iar viziunea a devenit actuală că era conectat cu Soarele.

Atena


Zeița înțelepciunii, a războiului și a meșteșugurilor și fiica preferată a lui Zeus; Atena a fost, probabil, cea mai înțeleaptă, cea mai curajoasă și cu siguranță cea mai inventivă dintre zeii olimpici. Atena este, de asemenea; asociată cu meșteșugurile de uz casnic, oferind muritorilor darurile de a găti și a coase.

Se spune că a inventat aulos-urile, însă, văzându-și reflexia și obrajii pufosi când cânta la aceste pipă; le-a aruncat, pentru a fi luate de satirul Marsyas. Este strâns asociată cu Atena, orașul numit în cinstea ei după ce oamenii din Attica au ales-o drept patron în urma darului ei de măslin, simbol al păcii și al abundenței. Templul Parthenon din secolul al V-lea î.e.n., care continuă până în prezent să domine acropola orașului; ce a fost construit în cinstea ei. 

Poseidon


Poseidon a fost unul dintre cei doisprezece olimpieni din mitologia greacă. El era zeul mărilor și a altor ape; al cutremurelor și al căilor. Acesta a fost protector al marinarilor și al multor orașe și colonii din Grecia. În Iliada lui Homer, Poseidon susține grecii împotriva troienilor în timpul Războiului Troian.

În Odiseea, în timpul călătoriei pe mare din Troia acasă către Ithaca; eroul grecesc Ulise (Odiseu) provoacă furia lui Poseidon prin orbirea fiului său Polifem, pe care Poseidon îl pedepsi cu furtuni; pierderea completă a navei și a tovarășilor săi și zece ani de întârziere. Poseidon este, de asemenea, obiectul unui imn homeric.

În mitologia greacă, zeul mărilor, fiu al titanului Cronos cu zeiţa Rhea, şi frate al lui Zeus şi al lui Hades. Poseidon era soţul Amfitritei, una dintre Nereide, cu care a avut un fiu, Triton. Poseidon a mai avut şi alte relaţii amoroase cu nimfe; şi a mai avut câţiva copii, cunoscuţi pentru sălbăticia şi cruzimea lor; printre ei numărându-se gigantul Orion şi Ciclopii Polifemi. 

Cum ți s-a părut acest articol? Așteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook și Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile ne poți urmări și pe Telegam!

Reporter Youth.md: Ciutac Evelina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Concurs de eseuri pentru studenții USM: „Dacă aș fi rector al USM…”
Next Program de granturi locale pentru instituțiile mass-media
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 15 =