Fă cunoștință cu 5 persoane ce se luptă zi de zi pentru feminism, pentru o societate ce ține de egalitatea de gen, orientație, religie și nu numai!


Încă din cele mai vechi timpuri ale civilizației umane au existat persoane care se luptă pentru feminism; ce au inițiat nenumărate revolte ce țin de definirea, stabilirea și apărarea egalității drepturilor politice, economice și sociale ale femeilor ce s-au întâlnit măcar o data în viață cu discriminarea; înjosirea sau hărțuirea. Istoria acestor mișcări este separată în trei valuri, toate fiind axate pe combaterea sexismului din societatea noastră.

În acest mod cu anii din ce în ce mai multe femei, cât și bărbați au început să se indentific; tinzând zi de zi prin intermediul platfromelor sociale, protestelor și a marșurilor spre o lume în care domnește egalitatea de gen; orientație, religie, etc. 

Citește  mai departe pentru a face cunoștință cu 5 figuri dominante din secolele XX și XXI care se luptă pentru egalitatea de gen, definiția reală a feminismului!

Emma Watson

Una dintre cele mai noi voci ale feminismului din generație actuală, actrița Emma Watson, în calitate de ambasador mondial al bunăvoinței ONU-Femei; a susținut un discurs despre egalitatea de gen la Organizația Națiunilor Unite în septembrie 2014 pentru a da startul campaniei #HeForShe:

Am fost numită în urmă cu șase luni, și cu cât am vorbit mai mult despre feminism; cu atât am realizat că lupta pentru drepturile femeilor a devenit prea des sinonimă cu o ură în partea bărbaților. Dacă există un lucru pe care îl știu cu siguranță, este că acest lucru trebuie să se oprească.

Pentru evidență, feminismul, prin definiție, este credința că bărbații și femeile ar trebui să aibă drepturi și oportunități egale. Este teoria egalității politice, economice și sociale a sexelor.

 Hillary Clinton

Hillary Clinton este singura primă doamnă care a candidat vreodată la funcții publice; servind ca prima femeie senator din New York, secretar de stat sub președintele Obama și, desigur; ca prima femeie candidată la alegerile prezidențiale din 2016. Începând cu anii 1970, Clinton a promovat progresul femeilor prin diferitele sale activități; de la a deveni prima femeie președinte a Corporației pentru servicii juridice în 1978 până la susținerea celebrului său discurs „Drepturile femeilor sunt drepturile omului” în 1995. În ciuda faptului că s-a confruntat cu nenumărate sexisme pe tot parcursul alegerilor prezidențiale; Clinton și-a dus drumul până la capăt, spunând memorabil:

Pentru toate fetele care privesc … niciodată să nu te îndoiești că ești valoroasă și puternică și meriți orice șansă sau oportunitate din lume.

în discursul ei de concesiune din 2016

Marlene Dietrich

În timp ce eforturile sale nu luptau direct pentru drepturile femeilor; Dietrich a contribuit la feminism prin modă. Actrița de la Hollywood purta pantaloni și costume pentru bărbați într-o perioadă în care era considerată extrem de scandaloasă și tabu; atât pe ecran, cât și privat; cândva aproape că a fost arestată pentru că purta pantaloni în public în anii 1930. Ea a fost citată în mod celebru spunând:

Mă îmbrac pentru imagine. Nu pentru mine, nu pentru public, nu pentru modă, nu pentru bărbați.

Modul de îmbrăcare al lui Dietrich a continuat să influențeze generațiile de femei după ea, oferind multora încrederea și puterea de a purta un costum.

Tarana Burke

Intrând într-un nou val de feminism, Tarana Burke a început mișcarea #MeToo în 2006; cu mai mult de un deceniu înainte de a fi auzită în întreaga lume. Un lider inspirat pentru victimele agresiunilor și hărțuirilor sexuale, munca lui Burke a permis sutelor de mii de femei din întreaga lume să vorbească despre propriile experiențe de agresiune sexuală și a ajutat la deschiderea porților pentru mișcarea Time’s Up de la Hollywood. Conceptul „și eu” al lui Burke a creat un spațiu sigur prin intermediul care femeile pot să-și facă vocea auzită și să lupte împotriva abaterilor sexuale; marcând în acest mod un nou capitol în viitorul feminismului.

Winona LaDuke

Winona LaDuke este o voce indigenă de frunte în lupta împotriva schimbărilor climatice. Cariera ei lungă include organizații fondatoare precum Rețeaua Femeilor Indigene și Proiectul de Recuperare a Terenului Alb și cofondarea Onoarei Pământului cu Fetele Indigo. Ea a participat, de asemenea, la protestele împotriva conductei de acces Dakota în 2016; în care Tribul Rock Sioux Standing a luptat împotriva construcției unei conducte de petrol care amenință apa potabilă a zonei și interferează cu pământul sacru. LaDuke a continuat să se pronunțe asupra necesității de a asculta perspectivele indigene; în special cele ale femeilor indigene – atunci când vine vorba de combaterea schimbărilor climatice.

Femeile indigene înțeleg că lupta noastră pentru autonomie este legată de nevoia totală de schimbări structurale din această societate

LaDuke, 1994

Ți-a fost de folos informația din acest articol? Așteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook și Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile ne poți urmări și pe Telegam!

Reporter Youth.md: Ciutac Evelina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ai între 25 și 38 de ani? Profită de o experiență inedită în SUA în cadrul programului Community Solutions
Next Evenimente culturale: O nouă ediție online a întâlnirilor - Poeți în dialog
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 20 =