Experiența tinerilor muzicieni moldoveni #3 Vezi ce face meseria de instrumentist mai frumoasă de la Pavel Efremov


În cadrul articolelor precedente din această serie am avut parte de împărtășirile violoniștilor și a unor tineri muzicieni: Dan-Iulian Druțac și Olivia Croitoru. Acordeonistul generației tinere, Pavel Efremov,  ne sugerează în acest articol interpreți care evoluează împreună cu muzica.

Pavel Efremov este unul dintre acordeoniștii tinerei generații din Moldova, promotori ai muzicii clasice. 

Parcursul lui ca instrumentist se remarcă prin maeștrii de la care a ajuns să învețe și bursele obținute pentru a învăța peste hotare.

  • Și-a început cariera la vârsta de opt ani, la școala de muzică Nr.3 (Maria Bieșu) din Chișinău, primul profesor fiind Boris Tolstosheyev.
  • În anul 2011 începe studiile la Colegiul Republican de Muzică “Ștefan Neaga”, în clasa profesorului Sergiu Mîrzac.
  • În 2015 a fost admis la Hochschule für Musik Detmold (Germania), fiind îndrumat de Marko Kassl și Prof. Gregorz Stopa.
  • În 2018 obține “Premiul Municipal de Tineret”, Chișinău in categoria “artă”.
  • De asemenea, în același an obține o bursa prin intermediul programului ERASMUS pentru a studia la “Centro Superior de Musica del Pais Vasco “Musikene”” (Spania), în clasa Prof. Inaki Alberdi.

Pentru a-și desăvârși competențele profesionale, Pavel participă la masterclass-urile profesorilor cu renume mondial, cum ar fi: Mie Miki(Japonia), Janne Rattya(Finlanda), Claudio Jacomucci(Italia) și Veli Kujala(Finlanda).

Pavel Efremov este laureat al numeroaselor concursuri naționale și internaționale din Moldova, Italia, Rusia, România, Germania, Ungaria, Croația. În septembrie 2017, a avut debutul său în Republica Moldova alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici”. De fiecare dată când e pe scenă, are emoții noi și nerepetabile.

Pavel Efremov este specializat pe repertoriul clasic cât și contemporan pentru acordeon, însă, de asemenea, aduce în scenă transcripții proprii ale pieselor solo și camerale.

Ce muzică asculți și sugerezi tinerilor ce ne urmăresc?

P.E.: În ultimul timp, ascult predominant muzica clasică și contemporană. Aș sugera interpreți precum: Mie Miki (acordeon), Maciej Frackiewicz (acordeon), Patricia Kopatchinskaja (vioară), Khatija Buniatishvili (pian) si mulți alții de fapt, care dupa părerea mea, nu se scufundă complet în muzica pe care o fac, ci evoluează împreună cu ea.

Ce atitudine ai față de oamenii care subestimează valoarea artei în societatea contemporană?

P.E.: Oamenii, cu părere de rău, încă nu au înțeles ca arta aduce un impact direct în viața lor emoțională. Noi, zi de zi, ne scurgem de puteri și de emoții prin activitățile noastre de rutină. Însă, mulți nu se gândesc cum să umple înapoi găurile astea energetice din interior. Astfel devin epuizați, pesimiști și pasivi.

Arta, însă, este acel moment de salvare, care umple sufletul fiecărui care se întoarce cu fața spre ea.

-Pavel Efremov

Care sunt dezavantajele meseriei de acordeonist/instrumentist?

P.E.: De fapt, sunt foarte puține dezavantaje ale meseriei, cred eu.

Aș spune că o dificultate în meseria noastră este faptul, că trebuie mai mereu să demonstrăm și să convingem lumea, că meseria noastră la fel este una compelxă și complicată, care la fel necesită foarte multă muncă.

O viață nu ar ajunge, pentru a poseda această profesie pe deplin. În rest, vrem ca publicul să ne stimeze și să aibă încredere în noi. 

Noi suntem acei care vindecă suflete! 

-Pavel Efremov

Încheiem seria cu o recomandare: investiți timp, dedicație și energie în frumos. Aprecierea artei autohtone și a tinerilor muzicieni este crucial pentru dezvoltarea noastră ca societate.

Ascultați și apreciați tinerii muzicieni moldoveni. Ei sunt cei care vindecă suflete!

Reporter: Camelia Damian

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Clubul Oratorilor te invită să te înscrii la un nou program
Next PROGRAMUL "START PENTRU TINERI" - O AFACERE DURABILĂ LA TINE ACASĂ
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 1 =