Descoperă 5 stiluri ce definesc frumusețea domeniului de design interior!


Designul interior necesită o armonie estetică, plină de frumos, lucruri de care omenirea a fost mereu interesată. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii își decorau locuințele cu obiecte pentru a crea un mediu ce provoacă plăcere materială, cât și spirituală. Astfel se naște concepția de design interior.

Designul de interior este modul creativ în care este amenajat și decorat un spațiu interior. Acest domeniu însumează un mare număr de influențe și de stiluri ce îl definesc, iar explorarea lor este o călătorie pestriță și fascinantă. Continuă să citești pentru a descoperi 5 stiluri unice de design interior care pot da personalitate unei locuințe! 

Stilul Modern

Modern este un termen larg de design, care se referă în mod obișnuit la o casă cu linii curate, clare, o paletă de culori simplă. Stilul modern folosește un aspect simplu în fiecare element, inclusiv în ceea ce privește mobilierul. Un cuvânt care este frecvent utilizat pentru a descrie stilul modern este elegant. 

Materiale naturale, lemnul și detalii lucrate manual sunt semnele distinctive ale locuințelor decorate în acest stil. Numeroase ferestre dătătoare de lumină naturală, un șemineu primitor și ușile largi sunt alte câteva dintre elementele utilizate în mod obișnuit.

Mobila devine mai uşoară, mai mică și multifuncţională. Culorile stilului modern sunt cele naturale și neutre. Modernul este sinonim cu ordinea, curățenia și lipsa accesoriilor și decorațiunilor excesive .

Stilul Minimalist

Stilul minimalist a apărut în secolul XX şi este, practic, următorul nivel al stilului modern. Acest stil este reprezentat de decorul în care nu este acceptat excesul și în care nu există fundaluri grele. Accentul se pune pe simplitate. Culorile pot fi plictisitoare sau luminoase, dar în niciun caz stridente. 

Elementele utilizate sunt forme geometrice – pătrate, dreptunghiulare, rotunde. Suprafețele sunt curate, fără decoruri și fără detalii. Paleta de culori este una neutră și aerisită. Mobilierul este simplu, funcțional și raționalizat, nimic fiind prea mare, nici în accesorii nici în decor. Minimalismul este definit prin formele simplificate și geometrice.

Stilul Retro

Stilul retro cuprinde, de fapt, câteva decenii de stiluri. Termenul este folosit mai des pentru a descrie decorul din anii 1950, ‘60 și ‘70. Sunt incluse temele de design interior influenţate de tendinţele şi stilurile din trecut.

Decorarea în stil retro presupune distracție, accesorii pline de viață, culori luminoase și desene sălbatice. Încăperile sunt pline de energie, organizarea lipsind. 

Mobilierul retro este abstract, fiecare piesă aproape luptând pentru atenţie. Canapelele sunt rotunjite și zvelte, cu perne colorate. Verdele avocado este cea mai populară alegere de culoare retro, urmată de muștar galben și combinații de maro, negru, alb și roșu.

Elementele decorative cele mai populare sunt covoraşele cu ilustraţii geometrice, vinilurile şi catifeaua. Frumuseţea acestui stil se regăseşte în numeroasele variante de adaptare, deoarece acesta nu cunoaşte o paletă de culori predefinită şi nici un set de motive impuse.

Stilul Rustic

Stilul rustic face referire la o reinterpretare contemporană a vechilor decoruri cu iz rural. Sun utilizate din plin motivele florale colorate, obiectele artizanale migălos lucrate şi cu materiale naturale, precum lemn,lână sau pânză. Baza stilului rustic este alcătuită din piese brute, aproape nefinisate. 

Elementele de structură, de mobilier sau de iluminat putând fi reprezentate prin trunchiuri de copac, bușteni sau ramuri. Stilul se găsește îndeosebi în case de vacanță la munte sau în mediul rural.

Designul rustic este inspirat de natură, folosind elemente nefinisate, inclusiv lemn și piatră. Acest stil poate încorpora detalii arhitecturale cum ar fi tavane împodobite cu grinzi de lemn sau podele din lemn.

Stilul Art Deco

Stilul Art Deco a apărut în 1920. În decorul interior, la fel ca în arhitectură, acesta este extravagant și plin de elemente excentrice. Modele geometrice îndrăznețe se îmbină cu utilizarea simetriei. În același timp, utilizarea generoasă unei varietăți de materiale scumpe vorbeşte despre bogăția ce defineşte acest stil. 

Paleta stilului Art Deco îmbină negrul, albul, roşul, auriul şi argintiul. Mobila este influenţată din stilul baroc şi rococo, dar include şi linii moderne.

Elemente specifice acestui stil sunt cromul, sticla, lacul, pieile exotice, abanosul și marmura. Totul este transpus în culori tari şi forme îndrăzneţe, care sugerează luxul şi opulenţa.

Reporter Youth.md : Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Informație utilă // Cum îți asiguri finanțare atunci când studiezi în străinătate?
Next Fă cunoștință cu aceste sărbători ciudate de care cu siguranță nu știai!
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 3 =