#1 Cunoaște experiența tinerilor care au ales să-și facă studiile peste hotare

Studii, Studenți în străinătate,

Ești interesat să-ți faci studiile peste hotare, dar nu ai găsit locul potrivit pentru tine? Iată declarațiile a 5 studenți din Republica Moldova care au optat pentru o universitate peste hotare.

Andreea Moraru este absolventă anul I la Budapest Tehnical University, facultatea Computer Science, din Ungaria, Budapesta.

“A fi student în Budapest Tehnical University însemănă a  munci la proiecte 10 ore pe zi. Însemănă a-ți organiza viața și a economisi timpul pentru tot , pentru a reuși să fii consecvent. Munca intelectuală și orele destinate somnului folosite ca timp pentru pregatire pentru numeroasele midtermuri se compensează, pentru că Budapesta e un oraș minunat! Cu relaxantele băi termale, cu locurile splendide , cu  impresionantele locuri istorice despre care nu am știut până la venirea mea aici.  Universitatea în care învăț ( cea mai bună din Ungaria) este locul în care s-au întânit studenți din zeci de țăr! Este fascinantă această comunicare cu studenți din diferite colțuri ale lumii! Comunicarea cu ei m-a făcut să-i  înțeleg și să conștientizez faptul că , într-adevăr suntem uniți prin diversitate! “

 Frunze Dumitru este student la The Hague University of Applied Sciences, facultatea International and European Law, din Olanda, Haga.

“Pentru cei care vor să aplice la facultate în Olanda, trebuie să înțeleagă diferența între aplicarea pentru cetățenii români și cei moldoveni. În primul rând, pentru cetățenii UE este o taxă fixă de aproximativ 2000€ pe an, iar pentru moldoveni în 2015 era taxa de aproximativ 9000€ pe an. Aplicând după absolvirea liceului în RM, este nevoie de diploma de bacalaureat (nu contează media, trebuie doar să fie toate examenele trecute). Pe lîngă diploma de bac, se cere o diplomă care demonstrează cunoștință suficientă a limbii engleze. Se acceptă mai multe diplome, printre care TOEFL și IELTS. Aplicarea pentru facultate se face online, iar în cazul în care ai fost acceptat, trebuie de adus documentele în formă fizică la universitate. În cazul celor care aplică în baza documentelor românești, există opțiunea de a aplica la suport financiar din partea statului olandez. Pentru asta trebuie să îndeplinești niște condiții (să te angajezi la orice job in Olanda, să lucrezi cel puțin 56 ore pe lună). Referitor la acomodare, cred că ține de fiecare în parte, de dorința de a te integra într-o societate nouă, și capacitatea de a ieși din cercuri sociale doar de moldoveni și/sau alte naționalități din est.”

 

 Andrei Gaiu, absolvent al programului de master la Universitatea Alexandru Ioan Cuza,  facultatea Centrul de Studii Europene, specialitatea Studii Europene, din România, Iași, a declarat:

Experiența de masterand la Centrul de Studii Europene a fost una foarte valoroasă. Acest lucru se datorează, în special, profesorilor care au avut mereu o abordare profesionistă și respectuoasă în relațiile cu studenții. Majoritatea profesorilor din Centru și-au făcut studiile la cele mai bune universități din Europa, lucru care a avut un impact foarte mare asupra modului în care ei interacționau cu studenții. În cadrul centrului deseori erau organizate conferințe științifice, unele chiar la nivel internațional. Acest lucru permitea studenților să cerceteze teme actuale, să le prezinte în cadrul unor evenimente de amploare, sau chiar să facă articole pentru anumite reviste științifice. În cadrul Centrului, studenții puteau să beneficieze de vizite de studiu peste hotare. Pe lângă activitatea academică, eu am făcut și munca de voluntariat în cadrul Erasmus Student Network. Acest lucru mi-a permis să cunosc o mulțime de oameni diverși, împreună cu care am organizat diverse evenimente și activități pentru studenții internaționali care își făceau studiile la universitățile din Iași.”

 Un alt student în Ungaria, Budapesta este Dinu Boțan, care își face studiile în anul I la Facultatea de inginerie electrică și infromatică.

“Îmi doream o educație mai bună decât cea pe care aș fi primit-o în Moldova și eram conștient că studiind peste hotare voi avea mai multe oportunități atât pe parcursul studiilor, cât și după finisarea lor. Totuși, alegerea mi-a fost motivată în mare parte și de dorința de a explora locuri noi și de a cunoaște oameni din întreaga lume.

Aplicările se fac în cadrul programului “Stipendium Hungaricum” – un program de burse pentru studenți din toata lumea, încep în luna Decembrie și durează aproximativ o lună. Procesul este simplu, potențialii studenți se înregistrează pe site-ul programulu și pot găsi acolo toată informația necesară. Aplicarile se fac online, iar principala cerință pentru a putea aplica este cunoașterea limbii Engleze la nivel academic și deținerea unui certificat recunoscut internațional (Toefl, Cambridge, IELTS, etc.) care, însă, nu este necesar anume în procesul aplicării, ci poate fi trimis mai tarziu. Totuși, orice aplicant va alege doar 3 universități la care dorește să aplice. În dependență de universitatea și facultatea aleasă, aplicantul poate avea un interviu și/sau examene de intrare, care se susțin online.

La început, e destul de greu sa te adaptezi unei schimbări atat de radicale, mai ales cand ești departe de familie și nu vorbesti limba țării în care te afli. Locuind în camin, mi-a fost destul de greu să mă obișnuiesc cu colegii de cameră, care fiind din diferite colțuri ale lumii, adesea mă uimeau cu obiceiurile și modul lor de viața. Luând în considerație faptul că am o bursă de aproximativ 135 euro, care acoperă cheltuielile pentru mâncare, cămin gratuit și numeroase beneficii și reduceri pentru studenți, nu e scumpă. Cheltui aproximativ 150 euro / luna în afară de bursa, care includ distracții, sport, îmbrăcăminte, etc.”

Renata Ioniță, Universitatea din Strasbourg, Franta, Facultatea de Drept, Stiinte Politice si Gestiune, anul 2:

“Multitudinea de experiențe în sine are prin urmare creșterea personală și acumularea competențelor de valoare, totuși, o experiență placută și de calități își amplifică virtutea. O astfel de experiență pentru mine sunt studiile pe care le urmez în Strasbourg, Franța, ca student internațional în drept.

Franța este o destinație « student-welcome » care oferă tuturor studenților, inclusiv celor străini, încurajare continuă în realizarea studiilor, atât morală, cât și financiară sub formă de bursă pe criterii sociale, reduceri în toate instituțiile de cultură, opțiuni avantajoase la nivel de asigurări. Totuși, studiile aici necesită multă rabdare, muncă și, preferabil, pregatire anticipată, pentru că toți studenții sunt tratați în aceeați maniera, iar asta înseamnă că scuza « sunt străin limbii și nu am învățat anterior aceasta metodologie sau disciplină» nu este valabilă. Trebuie de luat în considerație că majoritatea francezilor studiază cel puțin în linii generale disciplinile si metodologiile propuse în primul an, iar noi trebuie să le corespundem. Să intri la universitate aici nu este deloc complicat, fiindcă filtrul de studenți la drept fucționează la sfirșitul primului an, prin urmare, complicat este să rămâi. Experienta de aici oferă studii și perspective profesionale, interesante, maturizează și desigur oferă o splendidă viață de student care zilnic interacționeaza cu noi culturi și oameni veniți de pe întregul glob.”

 Reporter: Liviana Frunză

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Descoperă tehnologia arduino și schimbul de date prin rețeaua Bluetooth
Next JOB//Magenta Consulting angajează consultant cercetări de marketing
Youth.md
About the author

Youth.md

1 Comment

  1. Avatar
    3 aprilie 2023
    Răspunde

    Vreau sa învăț peste hotare

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 5 =