Cultivează-ţi cunoştinţele cu aceste 4 biografii ale unora dintre cei mai mari artişti


Marii artişti au reuşit să transpună un complex de trăiri şi emoţii în lucrările sale, care rămân nemuritoare în sufletul consumatorilor de artă şi azi. Dar ştim noi ce se află în spatele cortinei? Îţi prezentăm 4 biografii ale pictorilor, care îţi vor deschide noi viziuni:

„Viaţa lui Picasso” de John Richardson

Why is Pablo Picasso still popular? | Vogue Paris

Pablo Picasso (1881-1973) a fost unul dintre cei mai importanți artiști plastici ai secolului al XX-lea. Activitatea lui artistică a fost lungă (peste optzeci de ani) și multilaterală; pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică. A avut o viața aventuroasă, fapt care l-a făcut să devină cel mai cunoscut pictor al vremurilor sale. În acest prim volum; Richardson dezvăluie modul în care adolescentul Picasso s-a străduit, prin determinare şi studiu, să scape de umbra eşecurilor artistice ale tatălui său; cât şi istoria vieţii sale.

Agonie şi extaz” de Irving Stone

Michelangelo - Wikipedia

Michelangelo Buonarroti (1475 – 1564) a fost, alături de Leonardo da Vinci; cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. Această biografie redă toate lucrurile mari pe care le-a făcut Michelangelo în viaţa lui – de la dragoste la artă și spiritualitate; Stone se concentrează și asupra omului, dar și asupra artistului, conturând o personalitate carismatică și extrem de convingătoare. Titlul redă cu acuratețe sentimentele lui Michelangelo cu privire la artă și te vei simți cu siguranță mai aproape de marele om odată ce vei finaliza această carte.

Bucuria de a trăi” de Irving Stone

Vincent Van Gogh - Wikipedia

Vincent Van Gogh (1853 – 1890) a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea; prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere. Cartea urmăreşte scurta carieră artistică a pictorului, şi este bazată pe scrisorile dinte Vincent și fratele lui, Theo; romanul studiază viața tumultuoasă și nefericită a artistului, care reușește și azi să impresioneze prin forța trăirilor interioare şi expresivităţii tablourilor.

„Caravaggio: Pictorul miracolelor” de Francise Prose 

Caravaggio - Wikipedia

Michelangelo Caravaggio (1571 – 1610)  numit după orașul său natal Caravaggio, lângă Milano, a fost un pictor italian considerat precursor al stilului baroc; indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio a sfidat convenţiile estetice ale vremii sale, prin utilizarea sa a oamenilor obişnuiţi, descrişi înmod realist – băieţi de stradă, prostituate, săraci, bătrâni. Operele sale redau un adevăr emoţional al experienţei; fie ea religioasă sau laică. Astfel, cartea ne încântă cu istoria sa fascinantă de viaţă, cât şi pagini cu ilustraţii color.

Bonus: Viaţa secretă a marilor artişti” de Elizabeth Lunday

Cartea dezvăluie lucruri mai puţin ştiute despre artişti care-i admirăm, scandaloase sau picante, neobişnuite sau înduioşatoare, dar pe cât se poate de omeneşti. Te-ai întrebat vreodată câte sacrificii au fost nevoiţi să facă; la cine sau la ce au trebuit să renunţe, pentru a-şo găsi inspiraţia? Vei afla în această carte.

Ce rol are arta în viaţa ta? Aşteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook şi Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunităţile ne poţi urmări şi pe Telegram!

Reporter Youth.md: Lenuţa Buzu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Humanitas Live: Descoperă corespondența perechii regale prin volumul „Cu iubire tandră, Elisabeta”. „Mereu al tău credincios, Carol”
Next Activități pentru tineri // America House Chișinău te invită la o discuție de Ziua Internațională a non-violenței
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 − one =