Cu prilejul Centenarului Marii Uniri, participă la expoziția „100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție”

100 de camasi basarabene, muzeu, expozitie

Miercuri, 16 ianuarie, ora 11.00, la vernisajul Expoziției „100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție”, organizată cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 16 ianuarie – 28 februarie 2019, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Chișinău, str. M. Kogălniceanu, 82.

Acțiunea este inițiată de Comunitatea Șezătoarea Basarabia și Societatea de Etnologie din Republica Moldova și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, fiind susținută de către Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Ideea acestui proiect a apărut în mijlocul Comunității Șezătoarea Basarabia care de mai mulți ani recuperează tradiția autenticității și originalității costumului popular al românilor din Republica Moldova. Proiectul „100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție în contextul Centenarului Marii Uniri ” a demarat în luna martie 2017 și vizează confecționarea a 100 de cămăși cu materiale noi după izvoade vechi: fotografii, desene, schițe, cămăși deteriorate, părți de pânză din cămăși, ce sunt valoroase pentru reconstituirea bogăției cămășii tradiționale din spațiul basarabean.

Au fost salvate de la dispariție vechi cămăși pentru femei, bărbați și copii, valoroase pentru a menține vie tradiția locală. S-a dat o mare importanță cămășii cu altiță, ca fiind cea mai frumoasă haină de sărbătoare pentru femei și fete, care urmează să fie propusă de către Republica Moldova și România pentru a fi inclusă în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, dar și celorlalte tipuri de cămăși.

În această perioadă au fost colectate din întreg spațiul basarabean și din muzeele de peste hotare izvoade de cămăși reprezentative pentru diferite localități ale spațiului nord-estic românesc sub formă de imagini fotografice, schițe, cămăși originale sau părți ale acestora, pentru a cuprinde atât bogăția cămășilor cât și varietatea lor locală. Lucrările finalizate examinate și selectate de către un juriu al profesioniștilor domeniului vor fi etalate în cadrul expoziției finale cu același generic în Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, un spațiu adecvat recuperării creative a moștenirii culturale în care s-au desfășurat șezătorile comunității în ultimii ani.

Expoziția își propune să demonstreze tuturor celor interesați de domeniul perpetuării costumului autentic românesc în spațiul de la est de Prut, în special meșterilor populari, colectivelor etnofolclorice, profesorilor de educație tehnologică, operatorilor culturali și cercetătorilor lucrări de mare complexitate estetică executate excelent, pe potriva moștenirii cultural istorice.

Vernisajul va continua, la ora 11.30, cu Programul muzical susținut de Ansamblul folcloric „Baștina”, Colegiul de Excelență în Transporturi, conducători interpretul Nicolae Gribincea și domnul Ion Godea, în recital – interpretele de folclor Doina Sârbu și Mariana Dobzeu.

Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, tel. Tel. (+ 373) 022 23 88 68, www.muzeu.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la premiera spectacolului „Livada de vișini” în viziunea regizorului Alexandru Cozub
Next JOB//Mamont angajează Social Media Manager
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + three =