Citește și descoperă semnificațiile numelor celor 3 luni de primăvară!


Primăvara este anotimpul care are un loc special în sufletul fiecărui om. Lunile de primăvară aprind în noi dorința arzătoare de a iubi lumea și de contempla frumusețea ei.

Suntem cu toții mai vivace și însetați de emoție odată cu vizibila renaștere a naturii dirijată de acest anotimp.

Această perioadă de 3 luni poate provoca în viața oricăruia o gamă variată de trăiri. Fiecare lună de primăvară este învăluită într-un profund mister.

Totuși, de unde provine denumirea fiecăreia? Care au fost popoarele ce au făurit numele acestora și le-au dat valoare eternă? Citește în continuare pentru a desluși originea etimologică a lunilor de primăvară! 

Martie

În cultura românească:

Luna martie sau “Mart” marchează începutul primăverii. Vremea se încălzește treptat și încep muncile pământului. Legendele spun că Mart a luat câte o zi din fiecare celelalte luni pentru a-și depăși toți ceilalți frați.

Acum încep și zilele Babelor Martei și Dochiei, tradiție îmbogățită de o mulțime de povești ce ilustrează lupta dintre iarna și primăvară, dintre întuneric și lumină.

Martie mai este denumit și “Germănar”, pentru că e vremea când natura începe să prindă viață și culoare, dar și când plantele încep să încolțească.

În cultura romană:

Luna Martie a fost numită după Marte, zeul roman al războiului. Se crede că această lună marca începutul perioadei în care armata romană se pregătea pentru următorul sezon de campanii militare. Din acest motiv, era important ca zeul războiului să fie sărbătorit în această perioadă. În martie aveau loc ritualuri și festivaluri care aveau să asigure succesul militar.

Aprilie

În cultura românească:

Aprilie sau “Prier” este o continuare a zilelor babelor Marta și Dochia. Denumirea de Prier se datorează faptului că această perioadă din an este una foarte prielnică și roditoare. Cu toate acestea, timpul este înșelător de la o zi la alta, ceea ce dăunează plantelor și animalelor mici.

În cultura romană:

Există mai multe teorii în ceea ce privește numele acestei luni. Una dintre cele mai populare spune că Aprillis se leagă de cuvântul latin „aperire”, adică „a deschide”. Aprilie este luna în care florile încep să înflorească și primăvara se instalează pe deplin, acesta fiind motivul pentru care luna poartă acest nume. 

Alții sunt de părere aprilie este botezată după Afrodita, zeița greacă a dragostei și a frumuseții. Asta pentru că Venus, zeița romană a frumuseții, era sărbătorită în mod tradițional în aprilie. Mulți cred că aprilie este o denumire moștenită de la numele acestei zeițe.

Mai

În cultura românească:

Mai sau “Florar” sau “Frunzar” este luna ierburilor. Acum se consideră că Raiul coboară pe pământ, pajiștile sunt verzi și pline de flori multicolore, iar frunzișul pădurilor și livezilor tresare sub adierea vântului. Toată natura se lasă scăldată în mai de lumina caldă a astrului solar.

În cultura romană:

Cea de-a cincea lună a luat numele de la zeița greacă a pământului, Maia. Era zeița hranei și a abundenței și de aceea este asociată cu acest lună caldă și îmbelșugată. Luna mai începea cu sărbătoarea cunoscută drept Ludi Florae, dedicată plăcerii sub toate formele. Spre mijlocul lui mai, romanii trecea în extrema opusă și organizau o serie de ritualuri menite să îmblânzească umbrele celor trecuți în veșnicie.

Fiecare din noi poate da semnificații și valoare personală acestor luni, dar nu ar trebui să uităm de unde acestea își au rădăcinile și originea!

Reporter youth.md: Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Stagiu online în domeniul politică și comunicare/social media
Next UTM: Lecții online de pregătire pentru BAC programul săptămânii
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + eleven =