Champions of Change – Nadia Ursu: „Sănătatea dinților e în mâinile noastre. Îngrijirea corectă a danturii trebuie să fie o obișnuință”


Îngrijirea danturii nu este o provocare, ci un mecanism, care, odată asimilat, ne asigură un viitor mai liniștit. De ani buni, Nadia Ursu, una din cei 15 Champions of Change 2020, depune eforturi și bani proprii, pentru a educa o generație de copii curajoși, care vor merge cu plăcere la medicul dentist și care vor ști că este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Asta pentru că, „odată îngrijiți corespunzător, dinții pot aduce doar zâmbet până la urechi”.

De multe ori, copii ajung pe fotoliul stomatologic cu lacrimi și o mare frică. Însă în multe din cazuri, chiar noi, maturii,  le transmitem copiilor noștri frica de a veni la doctor.

„Asta se întâmplă  în mare parte pentru că ajungem târziu, atunci când vizitele înseamnă investiții și durere. Atitudinea copiilor față de vizita la doctor depinde și de munca pe care o facem ca specialiști, legătura pe care o putem construi cu micii pacienți, atunci când aceștia ne trec pragul”, spune medicul Nadia Ursu.

Încă din 2012, prin intermediul diferitor campanii și programe, pentru a educa copii în privința practicilor de igienă a danturii. Merge prin satele și orașele Moldovei și explică, pe înțelesul copiilor, cum să aibă grijă, în mod corect, de dințișori.

„Este foarte important să înțelegem că prevenția și grija zilnică adecvată ne scutesc de foarte multe griji ulterioare. Formarea deprinderilor încă din copilărie este prioritară, iar din păcate, la acest capitol, în țara noastră lucrurile nu sunt tocmai strălucite. Mai ales în localitățile rurale, dar și în orașe, situația este în unele cazuri chiar dramatică. Ca popor, nu avem deprinderea să ne protejăm sănătatea și apelăm la ajutorul specialiștilor atunci când situația devine critică. Exact acest lucru se întâmplă și în cazul multor pacienți micuți, aceștia ajungând la dentist atunci când sunt necesare intervenții mai solicitante”, spune Nadia Ursu.

În anul 2019 a pornit o nouă campanie alături de „Fabrica de Fericire”. Nadia Ursu spune că a reușit să meargă în câteva localități și campania urma să continue și în 2020, însă pandemia a impus o pauză, deocamdată nedeterminată.  

„Cu siguranță vom reveni la aceste activități. Consider că este foarte important ca, mai ales prin localități, unde accesul la informație și instruiri este limitat, copilașii să poată afla din prima sursă, de la un medic dentist, ce trebuie să facă pentru a avea dințișori sănătoși. Sănătatea dinților este în mare parte în mâinile noastre, bineînțeles există și predispozițiile genetice, dar prioritar este să transformăm îngrijirea corectă a dinților – în obișnuință”.

Fiecare vizită și fiecare experiență cu copiii este una unică și o bucurie, pentru că întâlnește ochi curioși și plini de energie, pe care nu îi găsește tot timpul la cei maturi, spune medicul dentist. Anume copii au șansa să își construiască orice viitor pe care și-l doresc, iar viitorul poate fi unul sănătos, dacă se muncește la informare și prevenție.

„În una dintre vizite, un copil s-a mirat atunci când a primit cadou periuța de dinți și pasta și a întrebat ce sunt acelea, iar aceasta nu este o situație singulară. În multe dintre cazuri, dințișorii abia reușesc să erupă și în scurt timp necesită extrași datorită infecțiilor apărute pentru că nu este respectată igiena zilnică a dinților și respirația nazală este blocată. Și din acest motiv, informarea timpurie poate salva sănătatea dințișorilor copiilor noștri”, spune stomatologul.

De multe ori, părinții se întreabă când este momentul pentru prima vizită a copilului la stomatolog. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine – răspunde ferm Nadia Ursu.

„Este foarte complicat să schimbăm deprinderile gata formate. Ar fi mai bine ca rutina zilnică să fie construită din start, exact așa cum trebuie și cum o vom păstra pentru întreaga viață. Este important să identificăm un specialist cu care să rezonăm și care să fie plăcut copilului nostru. Pentru situațiile în care părinții nu au posibilitatea să meargă cu copiii la o lecție de informare, ar fi necesar ca instituția școlară în care aceștia învață, fie că este grădiniță sau școală, să asigure copiii cu informațiile necesare”.

Iar pentru a forma deprinderi sănătoase, medicul dentist explică copiilor cât de necesar este spălatul pe dinți de două ori pe zi, direcția corectă a mișcărilor în procesul de spălare, către trebuie să fie una rotativă, cât de importantă este utilizarea aței dentare și alte detalii ce vor menține dinții sănătoși.

În schimbul efortului și timpului pe care îl dedică copiilor, Nadia Ursu primește zâmbete, iar un zâmbet larg și sănătos este cea mai bună recompensă pe care o poate primi un medic dentist.

Champions of Change 2020 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Învață limba coreeană online împreună cu Centrul de Cultură Coreeană ULIM
Next Job // Solidarity Fund PL în Moldova angajează Facilitatori locali în domeniul Revitalizării Urbane
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + 2 =