Cât de multe știi despre designerii internaționali? Moda și impactul ei asupra vieților noastre


Moda este o deprindere de viață având la bază stilul propriu format pas cu pas încă de la o vârstă fragedă. Aceasta este formată din mai multe preferințe și păreri personale ale omului care aparțin unui mediu social potrivit acelei perioade din timp.

Moda în întreaga lume

Moda a evoluat pe zi ce trece schimbându-și an cu an direcțiile vestimentare apreciate la momentul dat. Aceasta are o istorie foarte bogată care a fost modificată și îmbogățită cu noi articole, nume de designeri și piese vestimentare vestite și-n zilele de astăzi.

Însăși ea, este foarte diferită, dar în același timp foarte apreciată în toate colțurile lumii. Aceasta se bazează pe anumite reguli stricte și criterii constructive care diferă din cauza proporților omului, stilului și opiniei personale.

Impactul modei în istorie

Pe parcursul anilor moda a fost modificată de nenumăratele idei creative și originale a marilor designeri din toată lumea. Aceștia au parcurs un drum lung pentru renașterea unei noi etape în lumea vestimentației, schimbându-le radical modul de gândire a oamenilor asupra lumii modei.

Astăzi, în acest articol îți vor fi prezentați 3 designeri vestimentari din lumea modei. Ei au contribuit la formarea acesteia cât și la dezvoltarea înspre o direcție pozitivă datorită ideilor inovatoare și originale urmate de un mare succes.

Coco Chanel

Coco Chanel a fost una dintre cele mai vestite creatoare de modă din secolul 20 alături de Givenchy, Christian Dior și Paul Poiret. Aceasta provenea dintr-o familie cu o clasă socială scăzută, dar totuși cu un vis măreț.

See the source image

Încă de mic copil, Coco visa să devină o creatoare de modă cu propria sa marcă de haine și cu magazinul personal.

Stilul lui Gabrielle Chanel a fost revoluționar pentru anii ’20: a creat nu doar haine noi și o nouă marcă, ci un nou stil de viață. A creat mai ales pălării și doar după câțiva ani a început să deseneze haine.

See the source image

Mai apoi s-a decis să creeze gențile gigantice, parfumuri, încălțăminte bicoloră, ceasuri unisex și bijuterii.

Interpretând spiritul modernist al epocii, Chanel caută noua imagine de femeie liberă și independentă de bărbați: o femeie liberă, revoluționară, modernă și avangardă. Ceva important de amintit este că Chanel a fost una din primele femei care a îmbrăcat pantalonii.

Yves Saint-Laurent

Yves Saint-Laurent a fost unul dintre cei mai mari designeri al secolului 20. El a fost cunoscut pentru popularizarea ținutelor beatnik, jachetele safari pentru bărbați și femei, pantalonii strânși, și pantofii înalți și cambrați pe picior. Deasemenea, și crearea în 1966 a ceea ce este probabil cel mai renumit frac clasic pentru femei, Le Smoking.

See the source image

De asemenea, el a făcut publică ideea purtării siluetelor din anii 1920, ’30 și’40. De-a lungul vieții acesta a avut mai multe muze care l-ar fi inspirat după spusele partenerului său, Pierre Bergé, în crearea unor noi ținute vestimenatare care au ajuns renumite și purtate până-n zilele de zi.

See the source image

De asemenea, el a creat o fundație împreună cu Pierre Bergé din Paris. Acesta trasa istoria casei YSL, care conține 15000 de obiecte și 5000 de piese de îmbrăcăminte.

Cel mai frecvent omagiat și influent designer din ultimii douăzeci și cinci de ani, Yves Saint Laurent poate fi creditat atât cu renașterea couture-ului din cenușa anilor șaizeci cât și cu reconferirea reputației pret-a-porte-ului.

1985, Caroline Rennolds Milbank, în cartea ei, Couture: The Great Fashion Designers

Christian Dior

Christian Dior a fost un designer de modă francez care a exercitat o influență deosebită în lumea modei. Reputația este ca unul dintre cei mai importanți couturieri ai secolului XX.

See the source image

Prima sa colecție fost lansată în 1947 în care a introdus „New Look”. Cu umerii rotunjiți, cu talia înclinată și cu fusta foarte plină, New Look a sărbătorit ultra-feminitatea și opulența în moda femeilor.

După ani de uniforme militare și civile, restricții sărtoriale și lipsuri, Dior a oferit nu doar un aspect nou, ci o perspectivă nouă. Christian Dior ajunsese, deci, pe culmea succesului, și asta datorită femeilor. Exact așa cum îi fusese prezis. Dar norocul l-a părăsit prea devreme:bărbatul s-a stins din viață în 1957 în urma unui infarct;avea doar 52 de ani.

See the source image

Însă contribuția adusă lumii modei avea să-i asigure lui Dior un loc definitiv și privilegiat în panteonul marilor creatori de modă ai secolului XX. Chiar și după moarte, prin imperiul pe care l-a creat și care a supraviețuit dispariției sale timpurii, numele lui Christian Dior a rămas un sinonim al creativității și eleganței absolute.

Reporter: Evelina Ciutac

Mai multe recomandări si sfaturi găsesti în categoria Biblioteca.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous CareerHub Moldova îți pregătește un nou eveniment CareerTalks despre antreprenoriat
Next Ești expert în domeniul sportului? Terre des hommes Moldova angajează!
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × five =