Capsulă a timpului 2020: Care sunt obiectele ce au definit acest an?


Ochii viitorului istorici se întreptă acum la noi. 2020 ar putea fi descris ca fiind orice numai nu ușor, iar într-o zi, nepoții noștrii se vor întreba cum a fost să trăiești în vremurile noastre.

Totuși, cu tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele 12 luni, numai instantaneele pot fi înregistrate pe termen lung: cele mai importante evenimente și cele mai dramatice momente de cotitură. Istoria desemnează adesea poveștile privilegiaților, celor puternici sau notorii; dar nu poate surprinde toată experiența umană.

Deci, ce ne-am putea dori să știe generațiile viitoare despre acest an? Dacă ai putea lăsa în urmă un obiect care a descris 2020, care ar fi acesta?

Capsulele timpului au fost întotdeauna un simbol a ceea ce o societate dorește să-și amintească și să transmită: cea mai bună versiune a sa, proiectată în viitor. Ele sunt de obicei subiective, adesea eclectice și spun întotdeauna o poveste umană. Odată cu sfărșitul anului 2020, am decis să luăm o călătorie în care revizium tot ce s-a întâmplat în acest an, într-o încercare de a lăsa un fel de “capsulă a timpului” metaforică în urmă.

1. Masca medicală

Poate cel mai evident element de plasat în ipotetica noastră “capsulă a timpului” ar fi masca medicală. Peste 10 ani, s-ar putea să o găsești pe a tău într-un sertar și să te minunezi de modul în care a devenit o parte atât de dominantă a vieții în 2020.

Printre cheile și telefonul, masca a devenit lucrul fără de care nu mai putem deja ieși din casă. De la simple, medicale, până la cele mai ingenioase designuri, fiecare are măcar 2 – 3 măști acasă în timpurile noastre. În viitor, sperăm că ne vom putea lipsi de această precauție, iar o plimbare în parc nu ne-ar pune în pericol sănătatea.

2. Ghiozdanul de livrare

Luând în cosiderare restricțiile pe care le avem la vizitarea diverselor înstituții sau magazine, o parte din noi au preferat să se îndrepte spre serviciile de livrare a alimentelor, sau chiar a felurilor de mâncare.

Aceeași farfurie de paste în fiecare seară ar putea fi obositoare, iar cu nou timp la dispoziție, am început să fim mai atenți și grijulii câtre ceea ce consumăm. Unii au început și diete, iar alții și-au găsit satisfacția înnt-o cină sau prânz gătit ca la restaurant.

3. Acul și ața

Într-o încercare de a deveni mai independenți; mulți au recurs la rezolvarea individuală a problemelor ce pot fi soluționate și acasă, cu instrumente la îndemâna fiecăruia. Astfel, majoritatea și-au ocupat timpul cu gătitul, alții cu exersatul; iar unii, au învățat cum să altereze un ciorap găurit pentru prima dată.

Fie că ofereau confort, sau ocupau timpul și lual mintea de la griji, aceste activități la domiciuliu ne-au oferit mai mult timp să petrecem cu familia, sau chiar să descoperim talente ascunse, prin care ne înțelegem mai bine pe noi înșiși.

5. Un simbol Black Lives Matter

Anul acesta a fost, de asemenea, unul al schimbărilor sociale, odată cu apariția mișcării Black Lives Matters și alte proteste de egalitate din întreaga lume. Activiștii BLM au susținut proteste mari și influente în orașe din Statele Unite; precum și pe plan internațional. 

O mișcare descentralizată de bază, Black Lives Matter este condusă de activiști din capitole locale care își organizează propriile campanii și programe. Capitolele sunt afiliate Fundației pentru rețea globală Black Lives Matter; o organizație nonprofit pentru drepturile civile care este activă în Statele Unite, Canada și Regatul Unit.

4. Casca unui pompier

Pe lângă toate acestea, nu trebuie să uităm momentele nefiricite de la începutul anului acesta, care au prevestit 2020 ca fiind un an mai puțin norocos: incendiile din Australia.

Ce ai mai adăuga la propria ta capsulă a timpului 2020? Așteptăm răspusurile tale pe Instagram sau Facebook!

Reporter Youth.md: Daniela Panico

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job pentru tineri // GirlsGoIT angajează asistent/ă de proiect
Next Concurs pentru tineri // USM anunță un concurs de benzi desenate
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 5 =