Ai observat nereguli și abateri de la etica jurnalistică? Semnalează prin intermediul platformei T(V)E Privește!


tve privește raportează cji

Începând cu 30 iulie, cetăţenii Republicii Moldova pot semnala cazurile în care posturile radio și TV difuzează conţinut neconform cu deontologia şi etica jurnalistică și cu legislaţia în vigoare prin intermediul platformei T(V)E Privește!, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. 

Care este scopul acestui instrument?

Prin intermediul acestui instrument, CJI își propune să contribuie la creșterea gradului de implicare a consumatorilor de media în procesele de monitorizare a conținutului mediatic, precum și la responsabilizarea instituțiilor de reglementare a domeniului audiovizualului.

T(V)E Privește! este un instrument interactiv ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a raporta, cu un singur click, cazurile pe care le consideră problematice. Potrivit directoarei executive a CJI, Nadine Gogu, platforma va oferi utilizatorilor suficiente produse pentru a-i ajuta să înţeleagă care conţinut este părtinitor, discriminatoriu sau incitator la ură, încurajându-i să fie proactivi și să semnaleze astfel de cazuri ori de câte ori observă încălcări. „Sperăm că implicarea directă a publicului în acest proces va responsabiliza atât Consiliul Audiovizualului – care ar trebui să fie garantul intereselor radioascultătorilor și telespectatorilor – cât și instituțiile de presă”, a precizat Nadine Gogu.

Ce vei găsi în cadrul acestei platforme?

T(V)E Privește! conține câteva rubrici de bază cu informații menite să-i ghideze pe utilizatori în procesul de semnalare a încălcărilor. Astfel, la rubrica Reglementare sunt inserate și explicate prevederi din legi, care îi vor ajuta să înţeleagă mai bine când anume este cazul să raporteze abaterile. Iar prin intermediul rubricii Depune o plângere, orice cetăţean poate raporta încălcările pe care le-a sesizat la un post de radio sau TV din ţară. Autorul plângerii trebuie să completeze un formular în care va indica denumirea postului, denumirea și ora programului/emisiunii şi încălcarea ce a fost admisă.

CJI va colecta toate reclamațiile depuse de consumatorii media, va verifica sub incidența căror prevederi legale și deontologice intră, după care va expedia petiţii la Consiliul Audiovizualului. CJI va monitoriza modul în care CA va reacționa la petiţiile adresate şi va informa public despre deciziile luate.

Platforma T(V)E Privește! este parte integrantă a portalului Mediacritica și e disponibilă în limbile română și rusă.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Soluții IT pentru prevenirea traficului de ființe: Anti-Trafficking Hackathon în Chișinău
Next Webinar organizat de SELDI pe subiectul capturii de stat în Balcanii de Vest
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − one =