Află cum îți poți controla emoțiile negative înainte ca ele să te controleze pe tine


Characters of people holding positive emoticons illustration

Emoțiile negative fac parte din viața oamenilor, de zi cu zi. Majoritatea cred că dacă ignoră emoțiile dureroase, atunci ele vor dispărea, având parte doar de pozitivitate în viaţa lor, dar nu este deloc aşa. Emoțiile pot fi controlate, aceasta fiind o știință întreagă numită inteligență emoțională. Inteligența emoțională te ajută să faci față unor situații delicate cu grație și demnitate. Ea este cheia succesului în viață.

Howard Gardner a formulat inițial o listă cu 7 tipuri de inteligențe: 

  1. Inteligența lingvistică;
  2. Inteligența logico-matematică;
  3. Inteligența spațială;
  4. Inteligența muzicală;
  5. Inteligența chinestezică;
  6. Inteligența intrapersonală;
  7. Inteligența interpersonală. 

Primele 2 tipuri de inteligență sunt utilizate frecvent în programele educaționale din școli și sunt măsurate prin testul IQ. Următoarele trei au fost asociate cu arta. Ultimele 2 Howard le-a numit „inteligența personală”, acestea din urmă formând Inteligentț Emoțională, măsurată prin EQ.

După cum știm cu toții, din propria experiență, atunci când trebuie să ne modelăm hotărârile și acțiunile, sentimentele contează în egală măsură, cu gândurile raționale. Însă, în unele momente emoțiile pot prevala. De aceea, trebuie să învățăm a ne controla emoțiile, înainte ca ele să ne „controleze’’ pe noi.

În acest sens, sunt binevenite următoarele soluții:

Ia o pauză de 15 minute

În momentul în care ești într-o situație stresantă și simți că ești pe cale să cedezi, ia-ți o pauză de 15 minute în care să-ți limpezești gândurile. Mai multe studii arată că dacă ieși afară și te plimbi, scapi de o parte din stres, găsești mai rapid soluții la probleme și îți recapeți calmul și răbdarea.

Aplică tactica număratului până la 10

Una dintre cele mai cunoscute tactici pentru a-ți controla impulsivitatea este o tehnică de meditație și implică să numeri de la 1 la 10 în gând, în timp ce respiri adânc de tot atâtea ori. Respirația profundă ajută la scăderea tensiunii și a pulsului și este extrem de eficientă pentru situațiile în care te enervezi.

Discută cu tine însuți:

Uneori, tu ești cel mai bun interlocutor al tău. Monologurile interioare te învață să cântărești obiectiv situația și să o privești cu detașare. De exemplu, atunci când ai o zi proastă și simți că nimic nu îți merge bine, încearcă să privești aspectele pozitive din viața ta, realizările de care te simți mândru  sau să te gândești la oamenii pe care îi ai alături.

Practică sportul:

Practicarea unui sport poate ajuta la reducerea emoțiilor negative. Chiar și alergarea sau plimbările prin parc pot avea acest efect benefic.

Meditația:

Este dovedit că meditația poate instaura emoțiile pozitive precum satisfacția și fericirea. De asemenea, meditația scade anxietatea, stresul și depresia. 

Debarasarea de emoțiile negative

Unele persoane consideră că este dacă emoțiile negative sunt scrise pe o foaie, iar apoi aceasta este aruncată la gunoi. De asemenea, încercarea de a nu te mai gândi la lucrurile ce îți creează emoțiile negative, poate fi de ajutor. Concentrarea pe alte subiecte este foarte importantă.

Comunicarea

O persoană care este măcinată de emoții poate să nu depășească singură, situația. Comunicarea cu un prieten sau cu un membru al familiei poate ajuta la descărcarea emoțiilor negative. Încurajările din partea altor persoane pot fi extrem de utile pentru a depăși stările nedorite.

Ținerea unui jurnal

În unele cazuri, persoanele nu doresc să discute cu altcineva despre problemele lor. Scrierea într-un jurnal despre ceea ce s-a întâmplat și ceea ce a simțit, dar și durata și intensitatea emoției poate ajuta la depășirea emoțiilor negative.

Pentru mai multe sfaturi utile urmăriți-ne pe pagina de Facebook și Instagram.

Reporter Youth.md: Afina Ivanov

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous ECO Campus: învață de la experți și creează proiecte estetice și originale
Next Seară poetică cu actrița de teatru și film Mihaela Strâmbeanu
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + 3 =