7 lecturi care sunt perfecte pentru serile de toamnă


Când vine toamna și zilele devin mai scurte și reci; nu este nimic mai plăcut decât o pătură caldă și o carte bună împreună cu o ceașcă de ceai sau chiar două. Deci, pe măsură ce copacii își schimbă culorile; schimbă și tu lista de lecturi de vară pe cele mai captivante și potrivite cărți care să-ți țină companie în serile de toamnă.

1. La răscruce de vânturi de Emily Brontë

„Wuthering Heights” (din engleză) nu a fost foarte populară atunci când a apărut inițial. Dar a fost apreciată mult mai târziu, deoarece a explorat specia de roman gotic, spre deosebire de orice alt roman din acea perioadă de timp. Da, romanul poate fi puțin dificil de înțeles, mai ales dacă nu ești prea familiarizat cu literatura victoriană. Însă, frumusețea romanului reiese din relațiile dintre personaje și, în special; din complexitatea protagonistului. Și nu în ultimul rând, cartea merită citită datorită unei descrieri foarte reușite a atmosferei sombre și gotice a anotimpurilor reci.

 2. Micuțele doamne de Louisa May Alcott

Generații întregi de cititori, tineri și mai puțin tineri, indiferent de gen, s-au îndrăgostit de romanul emblematic al Louisei May Alcott – Micuțele doamne. Cartea prezintă un an din viaţa familiei March, de la Crăciun la Crăciun. În timp ce domnul March este plecat la război, să-şi facă datoria, buna şi înţeleapta doamnă March se străduieşte să-şi ajute cele patru fiice să treacă frumos şi bine prin perioada adolescenţei, ajutându-le să se transforme din copile capricioase în micuţe doamne.

3. Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee

Este una din cărţile care sunt pe listele de lecturi suplimentare sau pe cele de cărţi care trebuie citite. Este o carte care poate fi citită la orice vârstă pentru că problemele atinse pot fi înţelese diferit şi mai profund la vârsta adultă; iar privită prin ochii inocenţi ai unui copil este cu atât mai sensibilă și mai deosebită. Romanul a primit premiul Pulitzer, iar autoarea; cu toate că a scris doar acest roman, a primit Medalia Prezidențială a Libertății, pentru contribuţia sa la literatură. Cartea este o frescă a societăţii, moravurilor, obiceiurilor şi problemelor sociale din micile oraşe ale Statele Unite ale Americii; cu precădere a celor aflate în Sud.

4. Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici

Câştigătoare a premiului Nobel în 2015 pentru literatură, Svetlana Aleksievici îşi propune în Războiul nu are chip de femeie o radiografie a trăirilor; şi nu a evenimentelor, ea fiind interesată de chinurile sufletului şi mai puţin de cele ale trupului, de cei lăsaţi în urmă, şi de experienţele personale. Romanul este, de fapt, o colecţie de mărturii ale unor copile transformate în soldaţi peste noapte; istorisite la peste 40 ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial; când sentimentele îngropate şi amintirile reprimate plesnesc sub povara decoraţiilor. O carte sensibilă, cu multe scene sfâșietoare; la care cu greu îți vei stăpâni lacrimile.

5. Caroline de Neil Gaiman

Coraline este inteligentă, ciudată, curioasă și aventuroasă, curajoasă și hotărâtă, independentă, încăpățânată până la capăt; un pic nesăbuită și fără teamă de pericol. Nu va lăsa niciodată nicio ușă misterioasă încuiată și neinvestigată. Din plictiseala zilelor ploioase și a neatenției părinților, Coraline începe o aventură înfricoșătoare, dar minunată. Povestea este intensă și sinistră, dar totuși foarte distractivă. Cu basmele sale – Gaiman demonstrează că a stăpânit arta de a scrie cărți perfecte pentru copii; care nu sunt condescendente și care atrag și adulții.

6. Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde

Scrisă în maniera sa deosebit de orbitoare, povestea lui Oscar Wilde despre un tânăr la modă care își vinde sufletul pentru tinerețe și frumusețe veșnice este cea mai populară lucrare a autorului. În „Portretul lui Dorian Gray” frumosul artistic devine valoarea supremă.Însă de un singur impediment este nevoie pentru declinul beatitudinii: suferința. Această carte este rafinată, o adevărată investigație a sufletului uman, a puterii deșertăciunii și a problemelor de a trăi o viață fără nici o consecință pentru acțiunile voastre, niște lucruri cu adevărat puternice.

7. Crima din Orient Express de Agatha Christie

Agatha Christie - Crima din Orient Express - elefant.md

„Crima din Orient Express” este un roman polițist al scriitoarei engleze Agatha Christie care îl prezintă pe detectivul belgian Hercule Poirot. Subiectul sună cam așa: trenul elegant din anii 1930, Orient Express este oprit de ninsori abundente. Este descoperită o crimă, iar călătoria lui Poirot acasă la Londra din Orientul Mijlociu este întreruptă pentru a rezolva crima. Prin această carte autoarea face o poveste neverosimilă foarte reală și își menține cititorii interesați și captivați până la sfârșit.

Lectura este activitatea magică care te ajută să crești, să experimentezi realități multiple. Să provoci în tine dorința de cunoaștere, dar și de descoperire. Așadar îți sugerez să încerci cât mai rapid cărțile enumerate mai sus; alături de atmosfera deosebită a serii de toamnă și să te împarți cu noi pe pagina de Facebook sau Instagram cu impresiile tale după lectură.

Reporter Youth.md: Vașciuc Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunitate de voluntariat: YouthKlinic NEOVITA recrutează tineri în echipa sa!
Next Citește și descoperă lumea pictorului național Gheorghe Oprea!
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − two =