Viziunea Tinerilor pentru Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”: rezultatele primului sondaj U-Report

u-report moldova, cntmoldova, UNICEF, strategia Moldova-2030, drepturile tinerilor

Într-o lume în care maturii iau decizii ce îi privesc pe tineri, este important ca aceștia să aibă posibilitatea să vorbească despre problemele care îi vizează direct. În acest context, a fost lansat primul sondaj U-Report, care a avut ca scop chestionarea adolescenților și tinerilor referitor la Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” și de a spune care, în opinia lor, ar trebui să fie prioritățile acesteia.

Sondajul a fost format din șase întrebări, cu posibilități multiple de răspuns. Datele de pe platformă au arătat că 62,2% dintre tinerii activi sunt femei și 37,7% sunt bărbați, balanța dintre urban – rural este aproape egală, participanții au vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani. Cei mai activi tineri, 101 la număr, au vârsta de 15-19 ani.

Prima întrebare a sondajului a identificat numărul de tineri care cunoaște despre Strategia de Dezvoltare Națională „Moldova 2020”.  Datele arată că doar 16% dintre respondenți știu despre această strategie, în timp ce 64% nu cunosc nimic, iar 20% au cunoștințe parțiale.

La a doua întrebare tinerii au fost rugați să spună ce obiectiv trebuie să fie prioritar în activitatea Guvernului în următorii 13 ani. Iată care au fost rezultatele:

  • 39% cred că asigurarea educației de calitate trebuie să fie prioritatea nr. 1 a Strategiei;
  • 26% își doresc crearea  locurilor de muncă decente;
  • 17% își doresc un sistem medical mai bun;
  • 7% preferă Guvernul să se concentreze asupra reducerii inegalităților între oameni.

Astfel, Educația de calitate a fost identificată drept prioritatea de gradul întâi pentru următorii ani (39% din respondenți). Tinerii au propus măsuri exacte pentru a fi considerate de către Guvern. Este important de menționat că 44% dintre tinerii participanți la sondaj (15-19 ani), consideră că principalul determinant în educația de calitate sunt profesorii; 26% dintre tineri vor locuri de muncă decente.

 Întrebați ce rol ar trebui să joace Centrele de Tineret în viața tinerilor, 28%, cred că Centrele de Tineret trebuie să pregătească tinerii pentru piața muncii sau ca să devină antreprenori; ¼ consideră că Centrele de Tineret trebuie să ofere suport tinerilor de a participa la procesele locale de luare a deciziilor, altă ¼  consideră că Centrele de Tineret trebuie să organizeze activități de agrement. Restul respondenților spune că rolul centrelor de tineret e să ofere servicii de mentorat și consiliere (14%), precum și spațiu pentru socializare și a face prieteni (9%).

Sondajul a explorat și opinia tinerilor referitoare la cele mai importante inițiative de a promova un mod sănătos de viață:

  • 40% vor ca prioritatea principală a Strategiei la compartimentul „promovarea modului sănătos de viață”, să fie serviciile de sănătate prietenoase tinerilor;
  • 31% cred că educația pentru sănătate este importantă;
  • 19% spun că platformele online și accesul la informație sunt prioritare;
  • 10% cred că trebuie să se bazeze pe cunoștințele părinților lor în ceea ce ține de sănătate.

Ultima prioritate identificată de către tinerii este prevenirea schimbărilor climaterice. Doar 7% dintre respondenți au spus că acest subiect nu îi interesează, 16% au spus că nu cunosc îndeajuns tematica pentru a oferi răspunsuri ulterioare și 8% au spus că vor să se implice în combaterea problemei prin a raporta încălcările legate de acest subiect. Restul 69% au spus că vor să contribuie prin: voluntariat, stagii de practică în cadrul organizațiilor care luptă cu această problemă și vor să se alăture campaniilor de sporire a gradului de conștientizare.

Principalele concluzii și recomandări sunt:

  1. procesul de dezvoltare a politicilor publice este unul destul de dificil pentru tineri și adolescenți, iar documente importante, precum Strategia „Moldova 2020” sunt puțin cunoscute acestora;
  2. principalele domenii de interes pentru tineri, în contextul Strategiei „Moldova 2030”, sunt domeniul de educație și sănătate. Un interes deosebit tinerii l-au acordat mecanismelor de creștere a calității educației și accesului tinerilor la educația pentru sănătate și servicii de sănătate prietenoase tinerilor;
  3. pentru un sfert din tinerii participanți la sondaj, problema locurilor de muncă este una dintre problemele ce necesită un interes și atenție deosebită din partea decidenților, în contextul unei noi strategii naționale de dezvoltare;
  4. centrele de tineret sunt percepute de tineri ca fiind structuri multifuncționale ce oferă o gamă foarte largă și diversă de servicii pentru tineri la nivel de comunitate, aceștia având opinii diferite privind conținutul serviciilor de tineret.

*Rezultatele desfășurate, le puteți găsi pe: http://moldova.ureport.in/polls/

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești în căutarea unei burse pentru studiile de post-masterat? Încearcă Bursa Visegrad
Next (foto) Băieții de la 7klase au intrat în cușca scenei teatrului Geneza Art
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − sixteen =