Un film românesc de Cannes, pe 7 februarie


Pelicula ”Şi va fi…” este o producție a studioului cinematografic Buftea (România), în regia lui Valeriu Jereghi. Filmul, a cărui imagine a fost realizată de operatorul român Vivi Drăgan Vasile, având-o în rol central pe actriţa Maria Ploae, a fost proiectat în cadrul secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes, în 1993.

Finanțată cu banii fostei Uniuni Sovietice, pelicula a fost filmată totuşi în România, regizorul găsind mai oportun acest spaţiu pentru un film cumva mai experimental. Era un fel de presimţire a războiului din Transnistria, distrugerea Uniunii Sovietice.

Nefiind în producţie nici un film în România în acea perioadă, Valeriu Jereghi a avut marea onoare să lucreze cu cea mai bună echipă română de film. Un accident a făcut ca filmul să fie distrus, iar unica copie a filmului a fost găsită la Arhiva Naţională de Film din Franţa, care, împreună cu CNC Franţa a restaurat-o şi recent a repatriat-o în Republica Moldova.

Acest eveniment are drept scop returnarea, după 25 de ani, a unui tezaur cultural cinematografic Moldovei, din partea Franţei, cu prezenţa înalţilor reprezentanţi ai ambasadelor Franţei, României şi a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

 O parte din echipă va fi prezentă la conferinţa de presă, miercuri, 7 februarie, ora 17:30, urmată de proiecţia filmului la ora 18:00 în sala mare a cinematografului Patria Loteanu din Chişinău. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Facebook Comments
comments powered by HyperComments
Previous Studiază relaţiile internaţionale în limba franceză, în Ungaria
Next Shout out pentru studenţii de la UTM: aplică la European BEST Engineering Competition Challenge