Top 16 cele mai ciudate obiceiuri de nuntă prezente la alte popoare


nuntă

Nunta este unul dintre momentele care schimbă crucial viaţa unui om. De-a lungul timpului, obiceiurile oamenilor în cadrul acestui eveniment s-au tot schimbat, pentru a corespunde cerinţelor locului şi epocii. Astfel, în unele state din lume, tradiţiile respectate cu sfinţenie de către viitorii soţi pot părea complet neverosimile pentru oamenii din alte părţi.

Dacă te-am intrigat, uite 16 cele mai ciudate, fascinante şi de necrezut obiceiuri de nuntă din cultura altor popoare!

  1. Iubita mea, balena mea

În Fiji, bărbaţii trebuie să găsească un cadou relativ neobişnuit, înainte să o poată cere de nevastă pe femeia visurilor sale. Mai exact, trebuie să facă rost de un dinte de balenă, pe care să îl dăruiască socrului mic când îi cere fata de soţie. Și te mai miri că anumite specii de balene sunt pe cale de dispariție…

2. Murdărirea miresei

În Scoţia, acolo unde barbatii poartă fustă, cântă la cimpoi şi vorbesc ca Sean Connery, există o tradiţie care aproape încalcă drepturile omului. Înainte de nuntă, mirele şi mireasa sunt îmbăiaţi în gunoi urât mirositor, compus, cel mai adesea, din resturi alimentare, peşte si ouă stricate. Apoi, sunt puşi să stea aşa unul lângă altul câteva ore ca să le testeze rezistența. Tradiţia îşi propune să pună la încercare relaţia celor doi, care, dupa logica scoţiană, dacă rezistă să miroase urât împreună, o să poată trece peste orice obstacol şi o sa aibă o căsnicie de durată.

3. Simt iubirea la ficat

În comunitatea mongoleză Daur din China, un cuplu proaspăt logodit trebuie să disece împreună o găină şi să arunce o privire la ficatul animalului. Dacă acesta este sănătos, cuplul poate ieşi la o întâlnire, dacă nu, nu. Ce să-i faci, nu era scris în ficat…

4. Coliba nebuniilor

Regulile dating-ului în unele triburi africane sunt destul de stricte. Tinerii sunt mereu supravegheaţi de părinţii lor sau bătrânii satului şi nu prea au momente de intimitate. De aceea, a apărut conceptul de “coliba curtezanilor”, unde un cuplu se poate ascunde de ochii atenţi ai satului. Mă rog, asta doar dacă au intenţii de măritiş.

5. Te căsătorești cu mine…copacule?

În anumite părţi ale Indiei, se zice ca fetele născute într-o anumită perioada astrologică, cum ar fi la noi, spre exemplu, dacă te-ai naşte Berbec sau Gemeni, sunt blestemate. Nu doar atât, dar suferă de un blestem viral, care se transmite prin căsnicie şi soţului. Blestemul se crede că duce la moartea prematură a bărbatului… Singurul mod prin care se poate desface acest blestem este ca fata să se mărite cu un copac pe care mai apoi sa îl taie – un fel de procedură forestieră de divorţ.

6. Până când moartea ne va despărţi

Ruşii sunt un popor foarte serios. Fiecare eveniment din istoria lor, literatura lor si viata lor este trăit cu maximă intensitate şi o atitudine solemnă. În Rusia nu faci glume, glumele te fac pe tine. Şi asa mai departe. Din acest spirit tolstoian a derivat o tradiţie de nuntă bizară, în care mulţi „patrioţi” ruşi îşi organizează ceremoniile la mormântul soldatului necunoscut din Moscova. Adică nuntă la cimitir.

7. Lingurile iubirii

În Țara Galilor, mirele îi face cadou viitoarei sale soţii, în ziua nunţii, o lingură de lemn lucrată manual, ca un simbol al faptului că nu îi va permite să moară vreodată de foame.

8. Lacrimi de iubire

O minoritate etnică din China, numită Tuja, crede cu tărie că dacă nu plângi, nu iubeşti. De aceea, viitoarele mirese din această cultură sunt obligate să plângă cel putin o oră pe zi preţ de o lună, până la ziua cea mare. Nu numai atât, dar şi rudele lor sunt încurajate să facă tot posibilul şi să bocească. Toți chinezii ăștia sunt, probabil, mega-fani ai serialului „Lacrimi de iubire”.

9. Săritul măturii

Undeva, în mlaştinile din sudul Americii, există o tradiţie de nuntă rămasă din timpurile sclaviei, care este, însă, practicată şi astăzi de cuplurile afro-americane. Mirele şi mireasa trebuie să sară peste o mătură, ca un simbol al faptului că încep o nouă viaţă împreună.

10. Doi, sau nu se pune

În Sudan, oamenii din tribul Neur consideră că o căsnicie este oficială în momentul în care femeia face doi copii. Dacă, dintr-un motiv sau altul, asta nu se întâmplă, mirele poate să ceară divorţ.

11. Pupa-ţi-aş nevasta

În Suedia, de fiecare dată când unul dintre miri pleacă de la masă pentru a merge la baie, pentru a ieşi la aer sau pentru a fuma o ţigară, celălalt are parte de o grămadă de pupături. Dacă, spre exemplu, mirele trebuie să îşi părăsească soţia pentru câteva clipe, atunci fiecare bărbat din restaurant are permisiunea să o sărute.

12. Covorul uman

În insulele Maruesas din Polinesia franceză, după o recepţie de nuntă, toate rudele şi prietenii se aşează cu faţa pe jos, ca sardinele, iar mirele şi mireasa păşesc peste ei, ca pe un soi de covor uman.

13. Pantofii jos

În unele părţi din India, mirele trebuie să îşi dea jos pantofii înainte să păşească spre altar. Şi atunci se dezlănţuie nebunia. Întreaga familie a miresei încearcă să îi fure mirelui pantofii, în timp ce întreaga familie a mirelui încearcă să îi protejeze. Dacă familia fetei reuşeşte să îi fure, îi poate păstra până când familia mirelui plătește o răscumpărare pentru ei.

14. Nu zâmbiți, vă rog

Dacă vrei să îi strici nunta cuiva în Congo, tot ce trebuie să faci este să angajezi un stand up comedian. Pentru ca o căsnicie să fie luată în serios, nici mirele, nici mireasa nu au voie să zâmbească pe tot parcursul nunţii.

15. Rochia albă

Deşi pentru majoritatea vesticilor rochia albă de mireasă pare a fi o tradiţie destul de standard, în majoritatea lumii miresele sunt îmbrăcate destul de colorat. De altfel, nici în occident femeile nu s-au îmbrăcat mereu în alb. Tradiţia pare să fi fost începută de regina Victoria a Angliei în 1840, când s-a căsătorit cu prinţul Albert. Decizia ei de a purta alb a fost foarte controversată la momentul respectiv, deoarece, pe atunci, albul era o culoare de înmormântare.

16. Spartul paharului

Evreii au multe tradiții de nunta. Întreg ritualul este foarte complex şi minuţios planificat. Însă, poate cea mai reprezentativă tradiţie este spartul paharului. După ce s-a efectuat uniunea, bărbatul calcă pe un pahar şi îl sparge ca un semn al tristeţii poporului său după distrugerea templului din Ierusalim. Astfel, cuplul se identifică  prin suferinţa iudeilor şi cu destinul lor spiritual. Știe toată lumea că, la nuntă, nimic nu e mai important decât identificarea simbolică a cuplului cu suferințele iudeilor și distrugerea templului.

Autor: Dorogan Violina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Admiră arta contemporană în cadrul unei expoziții internaționale - PostReal
Next Află mai multe informații despre programele de schimb în SUA
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × four =