(interviu) (foto) Cum un student din Brașov a schimbat viața a sute de oameni din Africa


dan măhuleț

Echipa youth.md constă din tineri plini de inițiativă, care susțin toate proiectele și oportunitățile de voluntariat, promovând astfel incluziunea socială și dezvoltarea multilaterală a comunității. Dorind să te motivăm, îți vom prezenta astăzi istoria unui brașovean,  care după terminarea Facultății de Inginerie Tehnologică, a lucrat 4 ani în vânzări și pe vase de croazieră. Împlinind 27 de ani, Dan Măhuleț a decis să plece în Africa în căutarea opțiunilor ce l-ar face fericit.

-Dan, aveai un serviciu bine-plătit și o carieră promițătoare. Ce te-a determinat să pleci?

Ai dreptate, job-ul anterior mi-a plăcut foarte mult, dar înțelegeam că nu sunt fericit cu adevărat și de aceea am început să caut noi oportunități, noi căi spre împlinire. Găsind organizația College for International Cooperation and Development din Anglia, care ajută oamenii din Africa, am  aplicat și astfel a început istoria mea de voluntariat.

-Înainte de plecare, știai ce vei face în Africa?

Și da, și nu. Inițial aveam două opțiuni: cea de a fi profesori în colegiu sau cea de a lucra alături de comunitățile din jurul orășelului Mkushi. Am optat pentru cea de a doua variantă, deoarece puteam fi mult mai utili, lăsând ceva în urma noastră.

Ajunși acolo, am avut nenumerate întâlniri cu membrii comunității, în urma cărora am decis să reparăm pompele de apă stricate, ceea ce constituia o problemă locală majoră.

-Dacă ar fi să faci o retrospectivă: care au fost rezultatele acestei călătorii?      

– În primul rând, am reparat 7 pompe de apă, ceea ce asigură circa 2500 de oameni cu apă potabilă. Am construit o piață pentru a le ușura procesul de vânzare-cumpărare. Totodată, am construit o trotineta, care poate fi pusă în mișcare cu ajutorul mâinilor. Aceasta a fost destinată unui copil de 11 ani ce suferă de dizabilități locomotorii. Am obținut succese și în educație, achiziționând 6 bănci pentru o școală unde copiii erau nevoiți să stea pe jos. Succesele noastre pot fi urmărite în acest video sau  în aceste poze.

Care este cea mai memorabilă experiență din această aventură?

-Cu siguranță, cel mai important moment a fost când am reparat prima pompa de apă din Chulu. Asta se întâmpla în Aprilie 2017, pe o căldură de peste 40 de grade. Niciunul din echipă nu mai reparase o pompă de apă până atunci, dar motivația și ambiția ne-au determinat să o facem și pe asta și am reușit.

-Ce te-a șocat cel mai mult de-a lungul traiului în Africa?

-Într-o dimineață, împreună cu un conducător de trib am mers să pregătim pământul pentru cărămizi. Era o zi toridă și de 4 ore săpam în continuu, iar vasele cu apă tentau foarte mult. Observând că liderul nu se apropie de acestea, l-am întrebat care e motivul, iar răspunsul m-a șocat total: mi-a zis că e prea devreme să bea apă, deși era 12.00 amiaza!

-Care sunt planurile tale de viitor ?

-Mă voi alătura, cred eu, organizației și voi insipra câți mai mulți oameni să facă o schimbare. De asemenea, voi merge în diferite țări din Europa, ținând întâlniri, prezentări și desigur mă voi întoarce în Zambia pentru un proiect de 4-5 ani, axat pe comunitățile sărace din Africa.

-Care este concluzia/lecția cu care te-ai întors din Africa?

Înainte de a pleca, aveam imaginea de la televizor: sărăcie, sete și foamete, însă mass-media hiperbolizează, ducând totul la extrem. Chiar dacă africanii nu au apă, curent sau educație, oamenii nu mor pe străzi. Ei au reușit să se adapteze și trăiesc cum o facem și noi, europenii,  acum sute de ani. Totuși,  există o diferență majoră, ei zâmbesc mai des ca noi, românii, chiar dacă nu au mai nimic și asta, în opinia mea, e lecția care mi-au dat-o.

Intră pe pagina proiectului și află mai multe detalii despre programul de voluntariat în Africa.

Facebook Comments
comments powered by HyperComments
Previous Distrează-te cu prietenii și descoperă invitatul special de la Yard Sale !
Next Vino pentru o doză delicioasă la Garage Sale la Tucano Coffee