INTERVIU// Daniela Diaconu, tânăra pasionată de gătit, care și-a mutat bucătăria pe un blog și se vede viitoare concurentă la „MasterChef”

Daniela Diaconu, blog culinar, tineri pasionați de gătit

Daniela Diaconu este o tânără căreia nu îi este frică să experimenteze. E studentă la Colegiul Național de Comerț al ASEM, are un blog culinar, care se bucură de succes, scrie poezii pentru copii, e împătimită de artă și frumos… iar șirul pasiunilor ei nu se oprește aici. Acceptă provocările, fără pic de ezitare, iar în curând, speră că o vom putea admira în cadrul celui mai popular show gastronomic din România – „MasterChef”!

Am mers la ea acasă să o cunoaștem mai bine, dar, pentru că nu pierde în zadar nici un minut, Daniela a decis să ne uimească, gătind un mousse de zmeură, numai bun de servit într-o zi caldă de primăvară. Te invităm să o descoperi pe Daniela în interviul de mai jos. Citește până la sfârșit, pentru că te așteaptă o surpriză!

  • Care sunt trei cuvinte, calități, care te descriu cel mai bine?

Inteligentă, creativă și descurcăreață, sunt calitățile mele forte, care reușesc să mă descrie cel mai bine.

  • Dacă dragostea trece prin stomac, atunci care este parcursul pasiunii tale pentru gătit?

Din copilărie iubesc să gătesc, dar ideea de a crea un blog mi-a venit acum un an și jumătate, din dorința de a împărtăți cu gospodinele rețetele mele și din pasiunea de a crea ceva frumos și gustos, care să fie pe placul tuturor.

  • Gătitul se învață sau e un experiment continuu?

E un experiment! Am o colecție imensă de rețete, iar uneori, fie adaug câte un ingredient, fie elimin ceva, ca să iasă un rezultat perfect. Nu am studii în acest domeniu, probabil, vreodată mi-ar plăcea să iau lecții de la bucătari celebri.

  • Ai vreun principiu sau vreo regulă pe care o respecți mereu atunci când ești la bucătărie, cu excepția celor de ordin tehnic?

Regula mea principală este ca atunci când sunt eu la bucătărie, nimeni să nu intre. Nu-mi place când cineva se implică în proces sau cotrobăie prin ustensilele mele.  Închid ușa și încep să gătesc, iar până când nu spun că-i gata sau nu-mi invit familia la masă, nimeni nu are acces la bucătărie.

  • Inspirația pentru blogul tău de rețete are un nume?

Cu siguranță! Cei care mă inspiră acum sunt Martha Stewart, Jamie Oliver, Gordon Ramsay, adevărați maeștri în bucătărie. Le citesc cărțile, vizionez emisiunile la care participă, au rețete simple, practice, dar extrem de delicioase. Sunt idolii mei în gastronomie! De asemena, mă motivează și alți food-blogg-eri internaționali.

  • Ți-ar plăcea să participi la vreun show culinar?

Da. Am fost invitată la Master Chef România. Abia aștept să merg la prima probă, care va avea loc în curând, la Iași.

  • Îți mai amintești de prima ta încercare culinară? Te provocăm să răscolești prin cutiuța cu amintiri și să ne relatezi mai multe detalii despre cum a început totul.

Am început să gătesc la 13 ani. Părinții erau la serviciu, iar eu am rămas singură cu frățiorul meu mai mic. Ziua ni s-a făcut foame și voiam să preparăm ceva. Știți doar că gustul bucatelor proaspăt preparate nu se compară cu nimic. Am gătit atunci paste cu brânză de oi și mi-au ieșit delicioase (așa a spus frățiorul). Apoi, încet-încet, am început să experimentez și alte rețete.

  • Pe lângă marea ta dragoste culinară, mai ești și studentă la Colegiul de Comerț al ASEM, îți plac artele plastice și scrii poezii mici de crescut pentru pici. Cum îți reușește să le faci pe toate atât de bine?

Asta-i întrebarea pe care mi-o adresează toată lumea. Răspunsul e simplu, cine vrea, face! De exemplu, poezii scriu de când eram mică. Am și versuri care au fost publicate într-o revistă pentru copii, din România, iar pictura este modul în care mă relaxez cel mai bine. În camera mea am foarte multe tablouri, pe care urmează să le expun prin toată casă. Pe lângă asta, mai confecționez și bijuterii handmade din lut polimeric, fac copaci din biser și-mi place și să croșetez.

În paralel cu studiile la colegiu, e o plăcere să fac și multe alte lucruri, care-mi aduc satisfacție. Așa am învățat treptat să-mi setez prioritățile, să-mi proporționez timpul, iar acum pot face mai multe lucruri concomitent și-mi reușește, dacă mă organizez. 

  • Visurile tale sunt la fel de colorate ca și pasiunile pe care le ai?

Da, pentru că, pe lângă toate aceste pasiuni enumerate mai sus, aș vrea să fac dans și să practic înotul. Am multe dorințe și timp suficient pentru a le realiza. Dacă nu acum, când sunt tânără și plină de energie, atunci când voi încerca să fac de toate? Visez și la o carte proprie de bucate. Nu am încă un titlu, dar am câteva rețete, pe care neapărat vreau să le includ.

  • Îți reușesc mereu toate rețetele? Ce se întâmplă atunci când rezultatul final nu arată așa ca pe o fotografie din cartea de bucate, de exemplu?

Recunosc, nu toate rețetele îmi reușesc mereu din prima. Chiar și cel mai experimentat bucătar poate greși uneori. Din neatenție, atunci când rețetele sunt complexe și au mai multe etape de preparare, poți să scapi momentul potrivit. Atunci, te poți alege cu o cremă care s-a întărit sau care a fiert prea mult. Însă, dacă ceva nu-mi iese, adaug un alt ingredient și transform rețeta.

  • Ne dezvălui vreun șiretlic din domeniul culinar?

Vă plac plăcintele? Pentru plăcinta cu tocăniță de ciuperci și cașcaval, am un mic șiretlic. Atunci când călesc ceapa, în loc de ulei, adaug unt, ceea ce exclude arderea și-i dă cepei o aromă naturală. De asemenea, de multe ori reduc cantitățile de zahăr din rețete, ca să obțin un gust perfect.

  • Ai un fel de mâncare preferat?

Ador aripioarele de pui, marinate în sos de miere de albini cu legume la cuptor. Din deserturi, iubesc cheesecake-ul cu fructe de sezon, mereu gustos, răcoritor, ușor de preparat și potrivit oricărei ocazii.

  • Dacă ar trebui să mănânci un singur aliment toată viața, pe care l-ai alege?

Ciocolata! Pot renunța la orice, numai la ciocolată, nu. Prepar și ciocolată de casă. Când am gătit-o pentru prima dată, am făcut-o în cantități mari și a ieșit mult prea dulce. Apoi, am redus în jumătate zahărul și mi-a reușit o ciocolată aproape perfectă.

  • Ce gust are copilăria ta?

Copilăria mea are gust de cornișoarele cu vișină și presărate cu zahăr pudră, făcute de bunica; minciunelele din aluat; tortul din napolitane cu zahăr ars și nuci, care are un gust special. Am încercat să-l fac și eu, doar că niciodată nu mi-a ieșit la fel de bun ca cel gătit de bunica mea.

  • Ce ingredient special are blogul tău? 

Sunt forte mulți care au acuma bloguri culinare, dar consider că, deși rețeta e aceeași, rezultatul va fi mereu diferit. Blogul meu se deosebește prin poze și conținut calitativ, prin tehnica mea de gătit. De asemenea, pe blogul meu veți găsiți nu doar rețete, ci și sfaturi pentru gospodine.

  • Ai un sfat pentru tinerii cărora le place să gătească gustos și sănătos, dar nu știu cum ar putea să-și dezvolte această pasiune?

Să gătească cu pasiune, din plăcere, nu din obligație. Să depună mult suflet atunci când gătesc, pentru că doar așa bucatele devin mai gustoase. Procesul culinar trebuie să fie unul plăcut, ca să iasă un rezultat splendid, ce va bucura și ochii, și sufletul, și papilele gustative.

  • Hai să ne teleportăm în viitor. Poți alege peste câți ani îți dorești, 10, 20, 50… Care e cea mai mare realizare pe care o ai? Cum arată viața ta acum?

Mereu am visat să gestionez un restaurant personal în Barcelona, Spania. Acesta va avea un specific tradițional moldovenesc, ca să contribui la dezvoltarea tradițiilor noastre, să le fac cunoștință spaniolilor cu bucatele noastre autentice, iar întreaga lume să savureze aroma lor. Mă văd un om de succes, pentru că mereu tind spre asta, vreau să fac studii, să am o familie frumoasă și să-mi pot păstra pasiunile adunate peste ani.

  • Astăzi ai gătit un desert excepțional, așa că nu putem să nu te întrebăm dacă a fost dificilă alegere lui.

Am ales să gătesc acest mousse pentru că e primăvară, e ușor de preparat, e sănătos și foarte gustos. Vă zic și vouă rețeta și vă îndem să încercați să o gătiți. 

Mousse de Zmeură:

Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul de 24 cm):

Pentru blat:

  • 212 gr de biscuiți;
  • 80 gr de unt.

Pentru cremă:

  • 665 gr de zmeură proaspătă sau congelată;
  • 400 gr de zahăr;
  • 400 ml de frișcă;
  • 66,5 gr de zahăr pudră;
  • 20 gr gelatină.

Mod de preparare:
Se așază zmeura într-o cratiță, se adaugă cantitatea de zahăr menționată. Se fierbe totul câteva minute la foc mic, până se dizolvă zahărul. Se ia zmeura de pe foc și, cu ajutorul unui blender, se zdrobește, apoi se strecoară printr-o sită, în așa fel încât să primiți o consistență fină, fără sâmburi. Cât se răcește un pic sosul de zmeură, se pune gelatina în 100 de ml de apă rece, se lasă să se umfle câteva minute, după care se dizolvă la bain-marie. Când sosul de zmeură este călduț, se adaugă gelatina și se amestecă bine, după care compoziția se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Între timp, se fărămițează biscuiții în bolul unui blender și se mărunțesc bine, apoi se adaugă untul topit, după care mai mixează puțin, astfel încât untul cu biscuiții să se unească, formând o consistență de nisip umed. Se așează biscuiții într-o tavă cu fund detașabil cu diametrul de 24 cm și se prezează bine pe toată suprafața cu ajutorul unei linguri sau cu mâna, în așa fel încât să se obțină un strat uniform. Ulterior, tava se pune la frigider.

Se toarnă smântâna dulce (frișca lichidă) în bolul unui blender și se mixează, adăugând treptat zahăr pudră. Se mixează totul bine până când smântâna devine pufoasă. Când sosul din zmeură s-a răcit complet, se adaugă treptat frișca și se încorporează lent cu ajutorul unei spatule de silicon. Mousse-ul se toarnă în formă peste crusta de biscuiți și se pune la frigider pentru 4-6 ore sau peste noapte.

Să aveți poftă!

Text: Alexandrina Garuță

Foto: Tatiana Buciuceanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Schimbă idei și experiențe cu tineri din diferite grupuri etnice la Forumul Tinerilor pentru Minorităţile Republicii Moldova
Next STAGIU// Compania SEOlium caută un stagiar în domeniul optmizării și promovării site-urilor
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − seven =