(interviu) Cunoaște-l pe Iurie Bădicu – manager în domeniul creativ din Republica Moldova


iurie bădicu

Poate fi combinată pasiunea pentru creație și abilitatea de conducere eficient, dând rezultate la scară națională? Iată că poate! Despre asta e interviul cu Iurie Bădicu. De ce este important să vii pe 18 noiembrie la CIE Moldexpo, dar si despre planurile de viitor, am discutat într-o, caldă zi de noiembrie, cu producătorul Iurie Bădicu, o personalitate bine-cunoscută în domeniul industriilor creative din Republica Moldova.

 

Care este potențialul de dezvoltare al industriilor creative din Republica Moldovași cum vedeți acest domeniu peste 10 ani? 

Îl văd foarte frumos, deși va fi greu de făcut ,,acest frumos,, mai ales în Moldova unde piața industriilor creative, pe lângă faptul că este deschisă și puternic influențată de curente internaționale, mai e și o piață cu potențial mic de cumpărare și, cu un număr insuficient de consumatori. În condițiile economiei mondiale, dacă o piață, a unui stat, nu are 5,5 milioane de consumatori, atunci această piață este foarte și foarte greu convertibilă, adică bagi bani, dar nu-i scoți.

Printre evenimentele interesante ale acestei toamne se numără și un Follow-up, organizat pe 18 noiembrie, de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu genericul ”Industrii creative: de la idee la business”, iar dumneavoastră veți fi unul dintre speakerii, care-și vor împărtăși experiența cu publicul prezent. Care este scopul activității și ce așteptări aveți?

Vreau să știe și tinerii talentați, dar și publicul larg că se poate de făcut bani din creația proprie, iar creativitatea, actualmente, își revendică și cucerește tot mai multe domenii de business. De aceea, discursul meu va fi unul motivant, iar exemplele vor fi luate din viață, din experiența proprie, cu cifre și nume concrete.

După ce am descoperit detalii interesante despre activitatea de Follow-up, am fost curioși să aflăm, care sunt activitățile zilnice ale lui Iurie Bădicu, iată ce ne-a răspuns acesta:

Dacă ar trebui să alegeți între creație și business, care ar fi răspunsul dumneavoastră?

Am ales deja, demult, cu 13 ani în urmă. Cale întoarsă nu există. Deși vin din businessul clasic îmi place să fac business creativ.

Știm că ați făcut medicină, administrație publică și economie, scrieți muzică și versuri, apărați drepturile de autor în Republica Moldova, aveți succes și în calitate de manager, dar și producător muzical. În ce activități vă regăsiți acum, la ce proiecte lucrați și care sunt planurile dvs. de viitor?

Da, sunt specialist în domeniul dreptului de autor, dar asta nu mă obligă să conduc vreo asociație de gestionare, totodată nu mă limitez la proiecte deja cunoscute, gen Trupa AKORD, recent am mai lansat un proiect instrumental – 7 KLASE. Am compania mea: Fabrica de Hituri, mai sunt și Director de Dezvoltare la un grup de companii influente din Republica Moldova. Totodată, continui să consult directori si manageri de restaurante, că și în acest domeniu am o experiență de peste 10 ani. Nu exclud, că într-un viitor apropiat să-mi deschid restaurantul meu, dar asta nu va fi mâine. Cel mai ambițios proiect de-al meu rămâne Aleea Creativității, care va fi amplasată în Grădina Publică Ștefan cel Mare, în parteneriat cu AGEPI și alte instituții.

Toate acestea fiind spuse, fără îndoială că te întrebi: care este rețeta succesului și de ce “ingredinte” ai nevoie, ca să-ți dezvolți propriile tale idei, astfel încât să fii sigur de reușită. Cu aceleași probleme ne confruntăm și noi, iată de ce nu am fost prea originali și am ținut să-l rugăm pe Iurie Bădicu să ne ofere câteva indicii:

 Creativitatea poate fi cultivată? Dacă da, atunci, vă rugăm să ne propuneți 3 pași/metode, pentru a ne dezvolta creativitatea.

  • Nu fă azi ceea ce ai făcut ieri.
  • Schimbă genul de activitate, o dată la fiecare 5 ani, dar nu-ți schimba și idealurile sau felul de a fi tu. Schimbă-te în continuu, dar rămâi același.
  • Mai puține vorbe despre creația ta, mai multe fapte. Nu-i sugera lumii ce creezi, lasă lumea să vorbească despre ceea ce faci. Inspiră-te de la lume și nu fă azi ceea ce ai făcut ieri.

Ce sfat puteți oferi tinerilor, care se cred creativi și și-ar dori ca ideile lor să prindă conturul unei afaceri prospere?

Să-și pună scop de atins. Să persevereze. Să fie economi,  nu însă și zgârciți. Să-și ia un mentor care și-a udat deja piciorele în aceeași apă, dar curgătoare.

Îi suntem recunoscători domnului Iurie Bădicu, pentru sinceritatea cu care și-a împărtășit ideile mărețe cu noi, echipa youth.md. Iar pe tine, dragă tinere din spatele monitorului, te provocăm să descoperi zilnic lucruri noi. Poți începe chiar cu 18 decembrie, participând la Follow-up-ul:Industrii creative: de la idee la business!

Înregistreăza-te, completand formularul.

Detalii eveniment.

Facebook Comments
comments powered by HyperComments
Previous Află cum poți câștiga o bursă anuală de 1000$ pentru universitate sau colegiu
Next (Job) Fii noul director executiv al Asociației Patronale din Industria Ușoară