(FOTO) Istorii urbane #8: Chișinăul în alb-negru

chisinaul alb negru, istorii urbane, recomandare youth

Chișinău, orașul supranumit cel din „Piatră Albă‘’ este centrul administrativ, cultural si chiar propriu-zisul tezaur al Republicii Moldova, cu o istorie aparte, surprinzătoare. Conceptul de ALB-NEGRU într-un proiect fotografic architectural scot în evidență nonculorile alb și negru ce ajută la formarea tonurilor unei culori. Artistic vorbind, acestea pot pune bazele unei povești, povestiri, legende. Pe parcursul ultimelor 2 săptămâni am avut ocazia să vizitez din nou câteva locații ale orașului în care m-am născut. 

Din vechi timpuri, numele orașului se pronunța în aceeași modalitate prin care este pronunțat și astăzi. Unele acte și documente insinuează recunoașterea Chișinăului drept târg al secolului al XVIII-lea. În mult cunoscuta sa lucrare „Descrierea Moldovei‘’, Dimitrie Cantemir povestește: ‘’…Chișinăul la apa Bâcului, târguleț de puțină importanță…‘’. În a doua jumătate a secolului, acesta devine un oraș destul de larg, cu o populație în mare parte de negustori și muncitori ce dețineau multe prăvălii și multă marfă. 

Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului este catedrala principală a Bisericii Ortodoxe Moldovenești din Chișinău.Catedrala a fost construită în anii 1830 de un design neoclasic, Abram Melnikov. Catedrala a fost bombardată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar clopotnița sa a fost distrusă de comuniștii locali în 1962. Noua clopotniță a fost construită în 1997. În perioada sovietică, închinarea a fost interzisă și catedrala a fost transformată într-un centru expozițional.

Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” este cel mai vechi parc conceput și amenajat în manieră clasică din Chișinău. În zilele noastre, recreerea în acest spațiu public având o carte în mână sau un prieten alături este foarte des întâlnită.

Circul de Stat din Chișinău a fost oficial oficial în 1981 și era, vremea respectivă, un loc de difuzare de top, cu echipamente de generație ultimă și spații pentru repetări, animale și veterinari. Avea o capacitate de 1.900 de locuri și are peste 40 de metri, care poate fi cel mai mare auditorium din Moldova. Artiștii de circ aveau să călătorească de aproape și de departe (Bielorusia, China, Finlanda, Germania, Rusia, Ucraina, etc.) pentru un concert acolo, iar la apogeul său, 57 de concerte și unde se găseau acolo în timp scurt. După ce a fost stimulat timp de un deceniu, Circul de Stat din Chișinău este trezește din nou împrumutat viața, restabilirea și gloria trecută și aducând bucurie și distracție pentru o nouă generație de moldoveni.

Strada Pietonală este locul perfect pentru a lua o cafea într-un mediu frumos amenajat. Aici am reușit să analizez această mică călătorie prin câteva locuri semnificative mie, familiei sau prietenilor mei. 

Palatul Național Nicolae Sulac a fost construit în 1974 și este un edificiu monumental cu o sală de concerte, spectacole, manifestări. Sală care a găzduit spectacole ale Ansamblului Joc, Orchestra Lăutarii, Festivalul Mărțișor etc.

Pe când eram la grădiniță, aveam promenade alături de bunicii mei prin întreg orașul, avându-i pe cei doi povestindu-mi despre oraș, despre marile personalități precum Alexandru Donici, Alexei Mateevici, Carol Schmitt, Alexandru Bernardarzzi, Eugen Doga, Ion și Doina Aldea Teodorovici, și alte nume notorii a acestui oras. Ei au fost inspirația mea, înainte de despărțirea noastră dintre pământ și cer, bunica mea era o cunoscută jurnalistă, a-și putea spune că acest proiect fotografic  îi este dedicat acesteia.

În final, emoțiile trăite pe parcursul acestui proiect sunt inexplicabile dar și contradictorii. Frumusețea acestui mic oraș este mult mai neapreciată decât s-ar crede. “Orașul meu frumos ca niciodată; Grădina mea cu cerul tău de dor; În inimă te am pe viața toată; Și-n graiul cel mai dulce te ador!” (Orașul meu din albe flori de piatră-Gheorghe Vodă)

Autor: Amalia Capmari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB//„AVE Copiii” angajează asistent de proiect/comunicator
Next Programul de mini-granturi pentru organizațiile de tineret a fost lansat
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + six =