Cum să treci de BAC cu brio! Sfaturi de la patru absolvenți, în prezent, studenți în țară și peste hotare

BAC, liceu, absolvenți, examene

Bacalaureatul este examenul dinaintea examenelor la care ne supune viața. Pentru mulți dintre noi, el este un component indispensabil al vieții, or, după el determinăm drumul pe care îl vom parcurge în domeniul educației și al construirii căii noastre profesionale. Credem că niște sfaturi nimănui nu strică, în special celor care anul acesta urmează să susțină examenul. Din acest motiv am adunat niște impresii, concluzii și îndemnuri din partea celor care deja au trecut cu brio peste această testare, pe care vă îndemnăm să le luați în considerare, atunci când vă pregătiți moral de BAC.

Cătălina Grosu, 19 ani, studentă în Marea Britanie


„Acum un an eram și eu absolventă, iar scopul meu principal era să trec BAC-ul cu brio, pe care am reușit să-l realizez. Primul meu sfat pentru viitorii absolvenți este să conștientizeze că BAC-ul este, în primul rând, un examen de verificare a propriilor cunostinț, acumulate în decursul celor 12 ani de liceu, și să nu se bazeze pe copiatul din propriile fițuici sau de la colegii din jur, or, riscul e prea mare. Cu toții suntem diferiți, cineva are o memorie bine dezvoltată și ar putea ușor ține minte o informație primită acum un an, însă eu, ca și mai mult de jumăte dintre colegii mei, pot memoriza o anumită informație doar pe un termen foarte scurt, de câteva zile sau săptămâni. De aceea, dacă scopul vostru este să aveți rezultate bune la BAC, atunci eu v-aș sugera să încercați să învățați pe de rost informațiile cum ar fi caracterizările de personaje de la limba și literatura română, temele de civilizație de la limba străină sau oricare altă informație pe care o considerați importantă. De asemenea, metoda de învățare care cred că m-a ajutat cel mai mult să obțin notele dorite la BAC, a fost descărcarea tuturor testelor prezentate pe aee.edu.md și rezolvarea acestora. În fiecare an, sunt câte 5 teste pentru fiecare obiect, astfel încercam să rezolv aceleași teste de câteva ori, până când reușeam fără a mai răsfoi prin caiete sau a căuta răspunsuri pe internet. A mai rămas ceva timp pana la începerea examenelor, de aceea nu îl pierdeți în zadar. Și nu uitați, totul este în mâinile voastre !”

Mihail Rotaru, 20 de ani, student la USAMV Cluj-Napoca, Ingineria Produselor Alimentare


„Perioada examenelor de Bacalaureat a rămas o amintire plăcută din viața zbuciumată de elev, chiar dacă a fost greu să îmi dau seama că acele examene cumva îmi decideau viitorul. Parcă simt și acum acel tremur după pretestări când profesoara de Limbă și Literatură Română mi-a comuncat rezultatul și, subtil, mi-a dat de înțeles că nu sunt suficient de pregătit pentru examen. A fost o mustrare mai mult din partea mea pentru că mi-a demonstrat că nu este suficient să te bazezi doar pe ceea ce memorezi de la ore, dar și să înveți sistematic acasă. În perioada care a urmat am început să studiez cu atenție conținutul examenenelor și baremele de corectare pentru că, pe lângă faptul că găsești răspunsurile corecte, îți furnizează informații despre ce abilități și cunoștințe se evaluzează la acordarea punctajului maxim. Mai mult decât atât, rezolvând testele din anii precedenți m-am adaptat cu structura examenului și am învățat cum să gestionez timpul corect pentru fiecare exercițiu. Chiar dacă în prezent sunt student în anul I la USAMV Cluj-Napoca, m-aș întoarce cu drag la acele clipe din viața de elev în clasa a 12-a, pentru că mi-aș fi cultivat mai multă încredere în sine și aș fi început perioada de pregătire pentru examene mai devreme.”

Ana Lungu, studentă în anul III la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), specialitatea design vestimantar


„Cu 3 ani în urmă am fost și eu în pielea absolvenților și am trăit experiența Bacalaureatului. Este o experiență unică în viață, o perioadă când ești pus în fața alegerilor, iar alegerile pe care le faci îți vor ghida drumul în viață. Aș vrea să încurajez toți absolvenții aflați în prag de examene, urându-le succese mari. Cel mai important sfat, pe care îl auziți probabil la fiece pas, este să învățați și să citiți cât mai mult! Fiți încrezători în forțele proprii și luptați pentru ceea ce vă doriți. Doar prin muncă și străduință veți obține succese în viață!”

Mihaela Ungureanu, studentă în Cluj-Napoca, la Relații Internaționale


„Liceul este perioada mea romantică din viața mea, de orizonturi conturate în minte și vise făurite zilnic. Azi aceste vise le trăiesc din plin. Legat de examenele de Bac, nu pot zice că au fost cele mai ușoare, fiecare vârstă își are greutățile și încercările specifice, dar sunt niște examene care te ajută să te acomodezi cu avalanșa de examene de la facultate. Examenele de Bac sunt pe potrivă dacă înveți pe parcurs să sedimentezi informația, în ajun, nici norocoșii nu reușesc. Eu am învățat foarte puțin în ajun, asta fiindcă am studiat pe parcurs, iar la examen a fost o adevărată plăcere să îmi scriu gândurile pe foaie și nu un stres.

Liceenilor le doresc  nu baftă și aspirații înalte. Ele te propulsează și cu ele vine și succesul. Uneori vin de la facultate seara târziu, după toate activitățile extra pe care le am, moartă de oboseală, dar fericită. Alteori mi-aș dori să stau măcar o jumătate de zi în pat și să lenevesc, dar asta ar însemna să îmi asum că pierd timpul productiv pe care l-aș avea.

Dacă vreți un sfat, îl am aici. Sunteți tineri, nu fiți leneși și comozi. Niciodată lucrurile mari nu intră în tipare și standarde. Voi vă construiți dimensiunile!”.

Ei, acești tineri, deja și-au început itinerarul lor, cu urcușuri și coborâșuri, cu lumină și umbră pe alocuri, și-au început viața care urmează să-i pună ulterior la foarte multe încercări, dar asta nu-i sperie. Așa că, să nu vă fie teamă să greșiți și nici să nu vă fie teamă să încercați. Învățați atâta timp cât aveți această posibilitate, nu irosiți în zadar orele prețioase care vă sunt date pentru a vă dezvolta. Cum a spus Albert Eistein: „Viața este o bicicletă, iar ca să-ți păstrezi echilibrul, trebuie să rămâi în mișcare”,

Autoare: Cristina Panaguța 

Foto: Arhiva personală

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job// Se caută un consultant /consultantă pentru elaborare design-ului cursului e-învățare
Next Granturi de până la 23 de mii de dolari, pentru proiecte de consolidare a încrederii între locuitorii zonelor de conflict
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × four =