Au început înscrierile pentru Programul de Tabere „ARC” – 2018

tineri , tabără de vară , România

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MPRP) în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului organizează cea de-a zecea ediţie a Programului de tabere „ARC”.

Acest program iniţiat de MPRP este destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni. În anul 2018 taberele vor fi organizate în Centrele de Agrement din Sulina, jud. Tulcea (26 iunie – 28 august 2018) şi Oglinzi, jud. Neamţ (25 iunie – 30 iulie 2018), în serii consecutive de câte şapte zile.

Programul va reuni 2.700 de elevi şi tineri români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora. Activităţile organizate în cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, stimularea spiritului de colaborare și unitate în rândul tinerilor români de pretutindeni, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.

În tabere vor fi organizate ateliere de limba română, creație, sport și vor fi organizate excursii la obiectivele turistice și culturale din zonă.

Grupurile se vor constitui cu spijinul misiunilor diplomatice şi a mediului asociativ, respectând următoarele criterii:

  • sunt români de pretutindeni, se recomandă cu vârsta cuprinsă între 8 – 18 ani;
  • participă pentru prima dată la programul „ARC”;
  • au cunoştinţe minime de limba română;
  • sunt câştigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale şi internaţionale sau au rezultate bune la învăţătură;
  • au rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;
  • au rezultate remarcabile în promovarea identităţii româneşti.

Pentru grupurile care se vor constitui în diaspora se recomandă: a) grupul să se constituie din minim 9 copii şi b) să fie însoţit de un adult, care îşi va asuma responsabilitatea pentru siguranţa membrilor grupului.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanţii din cele două tabere. De asemenea, MPRP va organiza şi va suporta transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora. Precizăm că participanţii din diaspora îşi vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din ţara de reşedinţă până la Bucureşti şi retur.

În 2018, pentru grupurile din diaspora au fost alocate 220 de locuri (50 la tabăra Oglinzi și 170 la tabăra Sulina), iar înscrierile se pot face până la data de 4 mai 2018, la misiunile diplomatice sau direct la MPRP, la următoarea adresă de e-mail taberearc@mprp.gov.ro. În cazul în care locurile nu vor fi ocupate până la data menţionată mai sus, acestea vor fi realocate participanţilor din comunităţile istorice.

Pentru locurile alocate participanţilor din comunităţile istorice se va păstra procedura de selecție din anii anteriori, respectiv prin misiunile diplomatice ale României în străinătate și mediul asociativ.

Facebook Comments
comments powered by HyperComments
Previous Participă la Forumul ONG-urilor de Mediu, ediția 2018
Next Seminar Gratuit - Cum Să Dezvolţi Eficient Afacerea Ta