Alegerile, pe înțelesul tuturor! Cum se întocmesc listele electorale și de ce se regăsesc în ele și persoane decedate

CEC, Alegeri, Alina Russu, listele electorale, persoane decedate pe listele electorale

Subiectul „morților care votează” este în topul știrilor în timpul alegerilor din Republica Moldova. Deși până în prezent nu a fost demonstrat în instanța de judecată nici un caz în care persoanele decedate să fi votat, în listele electorale se găsesc mereu persoane trecute în neființă. Acest lucru este recunoscut și de reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) și pentru aceasta există și o explicație. Astfel, pentru a limpezi lucrurile, am întrebat președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, cum se formează listele electorale și de ce în timpul alegerilor în listele electorale se regăsesc persoane decedate.

Registrul de Stat al Alegătorilor

Comisia Electorală Centrală deține Registrul de Stat al Alegătorilor – un sistem informațional unde sunt stocate toate datele cu privire la toți cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot; adică toți cei care au împlinit vârsta de 18 ani și nu au interdicții stabilite prin decizia instanței de judecată de a-și realiza acest drept politic și constitutional”, explică Alina Russu.

„Datele din Registrul de Stat al Alegătorilor sunt preluate și actualizate zilnic din Registrul de Stat al Populației, deținut de Agenția Servicii Publice. Respectiv, în baza acestui Registru, cu 25 de zile înainte de alegeri, CEC printează listele electorale. În listele electorale se regăsesc cetățenii cu drept de vot, care sunt arondați la o anumită secție de votare în funcție de domiciliu. Cu 20 de zile înainte de alegeri, aceste liste electorale sunt transmise către secțiile de votare și fiecare dintre alegători poate să verifice corectitudinea înregistrării datelor personale în aceste liste”, susține președinta CEC.

De asemenea, potrivit Alinei Russu, alegătorii își pot verifica datele personale din Registrul de Stat al Alegătorilor, accesând pagina web a Comisiei Electorale Centrale, rubrica „Verifică-te în RSA”: „Introducând datele personale, pe care le cunoaștem doar noi, codul personal, numele și prenumele, putem să vedem, dacă ne regăsim în RSA și la care secție de votare am votat la scrutinul precedent sau putem vedea la care secție vom merge la scrutinul viitor”.

Persoanele decedate în listele electorale

Prezența persoanelor decedate în listele electorale poate fi explicată prin faptul că listele se tipăresc cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, iar în acest răstimp este posibil ca unii dintre alegători să nu mai fie în viață: „În acest caz, sigur, persoanele în cauză se vor regăsi în listele electorale, dar este important ca noi să fim siguri că în locul acestor persoane nu votează altcineva”, spune Alina Russu.

De asemenea, potrivit președintei CEC, sunt cazuri în care cetățeni ai Republicii Moldova decedează peste hotarele țării, iar autoritățile din Republica Moldova nu dețin acte confirmative despre deces. Totodată, sunt situații în care o persoana a decedat pe teritoriul Republicii Moldova, dar certificatul de deces nu a ajuns la instituția în cauză până la tipărirea listelor electorale.

Pentru mai multe informații despre activitatea Comisiei Electorale Centrale, procesul electoral, cum și de unde ne informăm înainte de a decide pe cine votăm și alte subiecte legate de alegerile din Moldova, aflați din interviul integral cu președinta CEC, Alina Russu și președintele CICDE, dl Pavel Cabacenco. De asemenea, găsiți aici o serie de mituri despre alegeri, dezbătute chiar de către CEC.

***

Acest material face parte din campania de educație civică si electorală, condusă de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), împreună cu Youth.md, și realizată în cadrul Proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Consiliul Național al Elevilor caută noi membri! Vezi cum te poți alătura echipei
Next JOB// Șef al serviciului de informare și comunicare cu mass-media, la Biroul Național de Statistică
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 11 =